Lidé, kteří u nás pracují v otrockých podmínkách, se nově mohou obrátit i na bezplatnou linku organizace La Strada

15. 10. 2010

Tisková zpráva La Strada, o.p.s.

Počet vykořisťovaných a obchodovaných cizinců a cizinek, kteří volají na INFO a SOS linku organizace La Strada, se každým rokem zvyšuje. Zadržování mzdy a osobních dokladů, vydírání a vyhrožování, stejně jako nedobrovolná práce za nedůstojných podmínek, patří mezi problémy, s kterými se prostřednictvím telefonu na organizaci obrátilo v minulém roce přibližně 200 lidí. V pondělí 18. října při příležitosti Evropského dne proti obchodování s lidmi zavádí La Strada bezplatné volání. Kromě češtiny se zde volající domluví i v ruštině, rumunštině, moldavštině a angličtině.

Kontakt na SOS a INFO linku šíří La Strada přímo v terénu v oblastech, kde k vykořisťování či obchodu s lidmi může docházet. "Důvody, proč k nám lidé volají, jsou různé. Někdo chce poradit, co může dělat, pokud mu zaměstnavatel nevyplácí mzdu a zároveň neobnovil pracovní vízum. Jindy volá člověk, který má strach o zdraví či život, poté co se postavil někomu, kdo jej vykořisťoval," přibližuje konkrétní osudy Petra Kutálková z organizace La Strada a dodává: "někdy k vyřešení situace stačí  jednorázová konzultace, jindy lidé stojí o další služby, které jim můžeme nabídnout." Takový byl i příběh muže, který zavolal na linku minulý rok v létě, když se k němu dostal informační leták organizace. V současné době bydlí v azylovém bytě a spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení.

"S porušováním pracovně-právních předpisů, které často ústí ve vykořisťování pracovní síly a někdy i obchod s lidmi, se u nás setkáváme především v migrantských komunitách", říká Irena Konečná, ředitelka organizace La Strada ČR, která se u nás jako jediná zabývá výhradně fenoménem obchodu s lidmi a dodává: "Tito lidé často netuší, jaká jsou jejich práva a neznají možnosti, jak se mohou neférovému zacházení bránit."

La Strada ČR pracuje s obchodovanými osobami od roku 1995. Kromě telefonické konzultace prostřednictvím SOS a INFO linky jim může nabídnout další služby, jako je azylové ubytování, krizová pomoc, zprostředkování právního poradenství a zastupování a další. Všechny služby organizace jsou bezplatné a některé mohou být poskytovány anonymně.

Provozní hodiny SOS a INFO linky (+420) 222 71 71 71:

PO: 10.00 -- 14.00 (v českém a ruském jazyce)

ÚT: 10.00 -- 16.00 (v českém a anglickém jazyce)

ČT: 10.00 -- 16.00 (v českém jazyce)

(+420) 800 07 77 77 (bezplatné volání) ST: 12.00 -- 20.00 (v českém, ruském a rumunském jazyce)

e-mail: pomoc@strada.cz, web: www.strada.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010