Pád dolaru vyvolává obavy ze světové finanční nestability

15. 10. 2010

Ve čtvrtek silně poklesl dolar vůči hlavním světovým měnám. Vyvolalo to varování, že tato světová rezervní měna by mohla destabilizovat světovou ekonomiku a donutit jiné země, aby na svou obranu začaly své měny devalvovat, ve snaze ochránit svůj vývoz.

V důsledku očekávání, že americká Federální rezervní banka příští měsíc napumpuje do americké ekonomiky další neexistující peníze prostřednictvím tzv. "kvantitativního uvolňování" (tj. vytvoření nových peněz napsáním čísel do počítače) poklesl dolar rekordně vůči čínskémku renminbi, vůči švýcarskému franku a australskému dolaru. Proti yenu poklesl na nejnižší hodnotu za posledních 15 let a proti euro na nejnižší hodnotu za posledních osm měsíců.

Vysoký evropský činitel, který nechtěl být jmenován, sdělil listu Financial Times, že další agresivní kolo kvantitativního uvolňování v Americe by bylo "neodpovědné", protože by to učinilo americký vývoz daleko konkurenceschopnější oproti jeho soupeřům.

Simon Derrick z finančnické firmy BNY Mellon, uvedl: "Spojené státy vítězí v měnové válce, protože slabší dolar pomůže americké ekonomice, jenže to může poškodit ostatní velké hospodářské bloky, Čínu, Japonsko a Evropu."

Ruský ministr financí Alexej Kudrin obvinil na schůzce s činiteli EU Spojené státy a některé jiné země, že vyvolali globální nestabilitu měn. Válka měnových kurzů vznikla podle něho proto, že "některé rozvinuté země, především Spojené státy, se snaží takto vyřešit své strukturní problémy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010