Pařížští středoškoláci táhnou na Senát

15. 10. 2010 / Karel Košťál

Na Marsově poli v Paříži, nedaleko Eiffelovy věže, včera před sídlem francouzských zaměstnavatelských svazů (MEDEF) probíhala demonstrace několika set pařížských lyceistů. "Proti reformě důchodového systému", Nón à la reforme des retraites. Početné policejní oddíly, které chrání budovu, donutily pořadatele změnit směr, průvod se vydal směrem k Senátu.

Dnes stávkovalo a protestních akcí se zúčastnilo 550 středních škol. V městě Toulouse včera skončila jiná demonstrace, policie hlásila 7000 studentů, novináři dvojnásobek. Ústředním heslem účastníků demonstrace je: "Nemáme v úmyslu makat do sedmdesáti". Další studentské demonstrace byly hlášeny z Lyonu, Rennes, Chambery, Brestu, Bordeaux...

Včera v 11 hodin početná delegace stávkujících studentů přišla pozdravit se svými učiteli stávkující dokaře do přístavu v Saint Nazaire - "ve jménu mezigenerační solidarity". Celostátní demonstrace se minulé úterý zúčastnilo přibližně 350 lycejí, pouličních demonstrací se zúčastnilo 20-30 000 středoškoláků. Očekává se, že do příští celonárodní demonstrace, která se koná v sobotu ve 250 městech, se zapojí ještě větší počet gymnazistů. Rodičovská sdružení (Fédération de parents d'élèves) vydala celostátní prohlášení: "Profesoři, učitelé, doprovoďte příští sobotu naše děti".

Sedm odborových organizací se rozhodlo, že další, již šestá celostátní demonstrace se koná příští úterý.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.10. 2010