Britský liberálně demokratický ministr pro "podnikání a školství" má problém s rebelií ve vlastní straně

13. 10. 2010

Vince Cable, liberálně demokratický ministr pro "podnikání a inovace" (což zahrnuje školství) se potýká s první podstatnou rebelií ve vlastním straně, poté, co podpořil zdvojnásobení univerzitního školného.

Z doporučení lorda Browna, který vypracoval "analýzu" financování britského vysokého školství, vyplývá, že univerzitní školné v Británii se zřejmě od podzimu 2012 zdvojnásobí a mohlo by dosáhnout až 12 000 liber ročně (360 000 Kč). Brown doporučuje, aby neexistovalo žádné oficiální omezení horní hranice školného, avšak předpokládá, že průměrné školné bude v Británii asi 6000 liber ročně.

Vince Cable potvrdil, že školné se bude zvyšovat především proto, že vláda má v úmyslu snížit státní financování univerzitních kurzů z nynějších 3,9 miliard liber ročně o 80 procent. Cable vysvětlil, že většina univerzitních kurzů od nynějška nebude dostávat žádné vládní dotace.

Rozsah vzbouření liberálnědemokratických poslanců bude zřejmě záviset na tom, zda vláda omezí zvýšení školného na 6000 liber ročně, anebo zda přijme Brownovo doporučení, aby bylo školné neomezené. Proti neomezenému školnému by zřejmě v parlamentě hlasovalo až 42 liberálnědemokratických poslanců.

Vzbouření liberálnědemokratických poslanců by mělo především psychologický dopad. Liberálnědemokratická strana před květnovými volbami přislíbila, že dostane-li se do vlády, zruší univerzitní školné. Porušení tohoto předvolebního příslibu bude znamenat, že liberální demokraté zřejmě propadnou v komunálních volbách v květnu 2011.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.10. 2010