Pozdravy z Liberce

13. 10. 2010 / Petr Jánský

Je skladba, kterou si můžete poslechnout ZDE. Na rozdíl od přihlouplého klipu Přemluv bábu jde o hudební dílo s jasným posláním -- komunálními volbami změnit situaci v zapáchajícím městě na severu Čech. "Pozdravy z Liberce, kde podstatný jsou volby, máš jeden hlas, ten ale nejde koupit."

V roce 2000 byl zvolen primátorem za ODS Jiří Kittner. V roce 2001 založil akciovou společnost Sportovní areál Ještěd s.r.o. Vlastníkem bylo město a Kittner předsedou správní rady. Na SAJ a.s. převed primátor část městského majetku. Tím bylo z rozhodování o majetku vyřazeno zastupitelstvo a rada města. S takto převedeným městským majetkem nakládal Kittner jako s majetkem soukromým. Městský tunel obřích rozměrů, nejznámější kauza restaurace Mošner, ztráta pro město v desítkách milionů.

Korupční kauza Syner (Petr Syrovátko a Jiří Urban) a 16 stavebních firem skončila u soudu bez trestů. Mimo soud byli dva mrtví -- švagr Miroslava Kalouska Lubomír Kašák a spolumajitel firmy IDOS Praha Zdeněk Němec.

Mistrovství světa v lyžování s dluhem 100 miliónů je nejsledovanější kauza, protože v ní neblahou roli hraje kdysi oblíbená Kateřina Neumannová. Nechala se dosadit do čela šampionátu, aby pak zkazila, na co sáhla. U soudu se hájila duše prostá tím, že myslela, že vše zaplatí stát. Kupodivu měla pravdu, tento soukromý špás zaplatí stát, tedy my, občané.

Čtvrtou z Liberce vyčnívající kauzou je Ještěd, rozpadající se stavba na vrcholu hory. Vynikající a mezinárodně oceněné dílo arch. Hubáčka už 30 let majitel České Radiokomunikace neudržuje. Do oprav nedal ani korunu. Před 2 lety byla dohoda, že restaurační a hotelovou část odkoupí město Liberec. Jenže přišly krajské volby, na místo ODS dosedla ČSSD a z dohody sešlo. Dnes je stavba v havarijním stavu a nikdo jí nechce. Již jednu Hubáčkovo stavbu (obchodní dům) dokázal Liberec srovnat se zemí. Bude Ještěd druhou?

Pozdrav z Liberce je zoufalý výkřik, je to volání o pomoc. Pokud občané neprovedou defenestraci, městu pomoci není. Jen lituji, že se mladí nezapojí do politiky přímo. Aby mohli věci ovlivňovat, musí mít program a mandát spoluobčanů. Zapálené lidi ochotné dnes a denně pro město a program pracovat. Píseň vyburcuje, ale mnoho nezmění.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.10. 2010