Kalouskova numerologie

13. 10. 2010 / Michal Vimmer

Žokej Váňa vyhrál v neděli 10.10.2010 posedmé Velkou Pardubickou, svatebčané brali radnice útokem -- alespoň v Ázii; U Nás magická desítka proti očekávání tolik netáhla. Snad po volbách, 20.10., si přijde více párů pro kouzelné razítko. Magie čísel funguje, žokej Váňa by mohl vyprávět ... Ale nevyprávěl Váňa, nýbrž mediální komentátoři urputně pěchovali slovní vatu řečmi o moci "magických desítek." Váňa vyhrál posedmé prostě proto, že před tím vyhrál šestkrát. To je logické. Proč naše trojvláda za žádnou cenu neuhne z 10% plošných škrtů veřejných rozpočtů? Protože po devítce přichází desítka? Protože vládne Kalousek - TOP 09?

"Ten kluk má pořád nápady," citoval v povolebním rozhovoru pro Právo kníže Schwarzenberg svého otce. Šlechticova vzpomínka vyzněla jako útrpný úsměšek nad jalovou hyperaktivitou holobradého nedouka, který neví, nezná, ale chuť do činění mu nechybí. Formální otec TOP 09 bonmotem mířil k novým vládním kolegům -- rivalům. V létě to byl vtip, který se do podzima nové vládě stal metodou práce.

Jednoho napadlo zrušit poplatky, jiného navýšit poplatky, předepisovat účinné látky místo léků na jméno, dalšího platit léčebné náklady zaviněné vlastní hloupostí a nedostatečností, jindy slyšíme o progresivní pokutě agentu provokatérovi, nástupních bonusech pro učitele...

Nápady ministrů, jejejichž jména někoho napadly, když najednou nové vládní strany nečekaně dostaly pověření sestavovat vládu, stíhají nápad.

Tak Kalouska napadlo 10%. To není logika, to je česká politika. ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.10. 2010