Spartakiáda

12. 10. 2010 / Petr Jánský

Rád se dívám na soutěž talentů a přepínám z Novy na Primu. Vedle výkonů soutěžících poslouchám i hlášky porotců. Prima si od počátku vystačí s trojicí Kraus, Bílá, Slávik. Lucie Bílá je milá a laskavá, Jan Kraus neurazí, Jaro Slávik občas urazí. Naposled v sobotu jsem se dověděl, že (přeloženo do češtiny): "Spartakiáda se nemohla brát vážně ani v osmdesátém pátém roce. A kdo ji bral vážně osmdesátém pátém roce, tak ten, doufám, že stále bere léky."

Poslední XI. všesokolský slet se konal v napjaté atmosféře r. 1948. Ačkoliv byl na tribuně Gottwald, lidé volali: Bez Beneše, bez Hany nejsou žádné Hradčany! Byla to mohutná protikomunistická demonstrace. Následně byl Sokol začleněn do sjednocené tělovýchovy, řada jednot policejně zrušena, mnoho sokolů zatčeno a uvězněno.

Od r. 1955 se konaly celostátní spartakiády. Od nejmenších dětí v mateřských školách přes školy základní, střední a vysoké, vojáky a Svazarm, dorostenky, dorostence, ženy a muže, všichni dobrovolně povinně nacvičovali, aby jednou za 5 let vystoupili na okresních a krajských spartakiádách, ti nejlepší pak na Strahově. Pro totalitní režim se spartakiády staly výkladní skříní socialismu. Světe pohleď na ty tisíce rozjásaných lidí.

V roce 1985 bylo Jaro Slávikovi 8 let. Jako bystrý chlapec rozpoznal, že spartakiádu Slováci neberou vážně. Že chodí nacvičovat, jen aby se ulili ze školy, případně aby na Strahově měli každý den jinou holku. Že vůbec nejásali, resp. jásání nechali Čechům. Před 3 miliony TV diváků řekl, že kdo bral spartakiádu vážně, dodnes bere léky.

Ne, pane Sláviku, kdo cvičil, nepotřeboval léky. Věděli to sokolové, věděli to komunisti, neví to neokapitalisti. Ani náhodou nehrozí Česku masová tělovýchova. Zrušili jsme i brannou povinnost, poslední záchranu otylých těl. Dnes mládež nesportuje. Sedí u pc a řeší, co s těmi přestárlými blbci, kteří na hudbu Michala Davida poskakovali na Strahově. Ostatně i ten Strahov zruší, resp. hezky česky přemění na ráj developerů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010