Odolat síle magnetu

8. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Moravský Krumlov se tomu Českému vyrovná asi tak stejně jako Moravské Budějovice těm Českým. Tohle maloměsto ve zvláštním dolíku kousek od Brna hlídá na vrchu kopce kostel. Dole obrůstají popínavé rostliny staré náhrobní kameny s nápisy v hebrejštině nebo jidiš na židovském hřbitově. Nedaleko od ospalého náměstí se potichu rozpadá zámek kdysi přeměněný v hospodářské stavení, jakoby vystřižený z příběhu Černých baronů.

Že se v něm nachází jakási série obrazů Moravská epopej, možná dlouho věděli tak akorát zasvěcení fajnšmekři. Oprýskané zdi zvenčí nijak neupozorňovaly na přítomnost nějakého uměleckého skvostu. Teprve snaha hlavního města -- právní a úřední stránku věci teď nerozebírejme -- přestěhovat obrazy do vlastních prostor vedla k ojedinělé politické mobilizaci. Neexistuje za dvacet let v české historii tolik případů, kdy by se na maloměstě kvůli uměleckému dílu zaktivizovalo tak široké spektrum veřejnosti. Jistě, někteří politici si na tom stačili přihřát svou polívčičku, i tu dávno vystydlou, moravsky nacionalistickou. Ale to vem čert...

Je potřeba říct: vítr doby teď fouká do plachet tomu, co je silné, dravé, bezohledné. Praha jako magnet k sobě stahuje většinu výhod. Proti tomu je potřeba postavit decentralizaci, rozvoj zaostalejších regionů a obcí. Epopej tudíž patří do Krumlova, bude tam prospěšná víc jak v Praze.

Brněnský deník Rovnost, 7.10.2010

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010