Výzkum a inovace. Spojenci, či rivalové?

5. 10. 2010

tisková zpráva

Zveme na středeční diskusi o směřování výzkumu a inovací

4. října 2010 -- Jsou veřejné prostředky na vědu a inovace rozdělovány účelně, nebo účelově? Proč jsou dnes věda a inovace spíše protivníky? Lze je vůbec spřátelit? "Jsme přesvědčeni o nezbytnosti nahradit stávající konfrontace věcným dialogem, který by byl východiskem koncepčních kroků. Kvalitní a efektivní systém podpory výzkumu jsou deklarovanou politickou prioritou. Je však třeba konkrétních systémových kroků, a to optimalizujících, nikoliv destruktivních," říká za organizátory Martin Krummholz z občanského sdružení Fórum Věda žije! Diskuze se uskuteční ve středu 6. října 2010 ve 14:00 v konferenčních prostorách Neptun hotelu Adria, Václavské náměstí 26, Praha 1.

"Problematika financování vědy a výzkumu vzbudila opět pozornost médií v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 2011. Strany vládní koalice zde těžko hledaly shodu. Premiér Nečas otázkám vědy a výzkumu dosud bohužel nevěnoval větší pozornost," říká Krummholz.

Politika v oblasti výzkumu a vývoje byla v posledních letech formálně obohacena o nálepku inovací. Tato změna byla legislativně dokonána rozsáhlou úpravou zákona č. 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu a vývoje, který byl v roce 2009 přejmenován na zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Toto "slovní cvičení" by pravděpodobně nevzbudilo pozornost, pokud by ho nedoprovázelo propojování veřejných prostředků na výzkum a vývoj v akademické a vysokoškolské sféře s podporou inovačních aktivit v podnikatelském sektoru. Důsledkem těchto kroků bylo vyostření vztahů mezi zainteresovanými poskytovateli výzkumu, vývoje a inovací, spojené se vzájemným osočováním a obviňováním se z neefektivity a mrhání veřejnými zdroji. Původní koncept podpory inovačního podnikání pro zvýšení konkurenceschopnosti byl opuštěn a zanikl v půtkách o podíl ze státního rozpočtu. Dosud přitom neproběhla racionální diskuze o efektivní podpoře propojování inovací a znalostně náročného podnikového vývoje s vědní politikou, která by vyvrátila obavy o snižování kvality výzkumu či o kontrolovatelnost kvality a prospěšnosti inovačních aktivit.

Diskusního panelu se zúčastní:

dr. Martin Bunček, ředitel výzkumu a vývoje GENERI BIOTECH s. r. o.

dr. Frank Cunningham, ředitel odboru monitoringu a evaluací DG INFSO

doc. Anna Kadeřábková, ředitelka výzkumu CES Praha (moderátorka panelu)

doc. Jiří Krechl, ředitel odboru podpory výzkumu a vývoje CzechInvest

prof. Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky FEL ČVUT

doc. Andreas Reinstaller, senior researcher WIFO Vídeň

dr. Petr Šebo, vědec, Biotechnologický ústav a Mikrobiologický ústav AV ČR

Kdo jsme

Fórum Věda žije! je občanské sdružení, jehož posláním je podpořit komunikaci mezi vědci, vládními a nevládními organizacemi a veřejností, podněcovat otevřenou diskusi o vědní politice a reformě vědy a výzkumu v ČR a popularizovat výsledky vědecké práce. V posledních měsících se sdružení zaměřuje hlavně na jednání s politiky o současných problémech vědy v ČR a o budoucí koncepci jejího řízení.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.10. 2010