BRITÁNIE:

Londýnský starosta požaduje zpřísnění stávkových zákonů

4. 10. 2010

Konzervativní starosta Londýna Boris Johnson apeloval na britskou vládu, aby zpřísnila stávkové zákony. Ohrozil tím pokusy premiéra Davida Camerona vyhnout se konfrontaci s odbory. Johnson obvinil odbory, že plánují za pomoci Labouristické strany "děsivý návrat k politice osmdesátých let" s "vlnami ochromujících stávek". "Vláda by měla zavést zákon, podle něhož by pro stávku muselo hlasovat více než 50 procent všech členů odborového svazu," zdůraznil Johnson. V současnosti se může stávka konat, když pro ni hlasuje jen většina z těch členů, kteří hlasovali.

Posílení protistávkových zákonů v Británii budou také požadovat šéfové velkých firem. Odbory se připravují na rozsáhlé akce proti vládním škrtům. Někteří konzervativci se obávají, že široké stávkové hnutí by mohlo uvrhnout Británii zpět do hospodářské krize.

Při nedělních demonstracích v Birminghamu, kde se koná výroční kongres britské Konzervativní strany, se vyjádřil šéf největšího odborového svazu státních zaměstnanců, že stávky jsou nyní "nevyhnutelné". Londýnské metro bude stávkovat v pondělí, čímž vyvolá v městě obrovský chaos.

Sídlo britského premiéra v Downing Street oznámilo, že zpřísnění stávkových zákonů se prý neplánuje. Odbory uvedly, že jakékoliv pokusy zpřísnit stávkové zákony by se rovnaly "vyhlášení války". Soukromě ministři přiznávají, že se zpřísnění stávkových zákonů plánuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.10. 2010