Protiteroristická výstraha v USA může poškodit ekonomiku EU

4. 10. 2010

Protiteroristická výstraha vyhlášená včera v USA může poškodit ekonomiku EU pomalu se vymaňující z dluhové krize. Američtí občané byli varováni před možnými teroristickými útoky v Evropě a představitelé turistického průmyslu se obávají, že je to úplně odradí od zamýšlených cest. Vydaná výstraha předchází formálnímu varování, které by veřejně vyzvalo ke zrušení cest na druhý břeh Atlantiku, část expertů se ale obává, že i tak může být evropská ekonomika nepříjemně zasažena.

Výstraha ministerstva zahraničí doporučila statisícům amerických občanů žijícím v Evropě nebo tam cestujícím, aby přijali dodatečná preventivní opatření v zájmu zajištění osobní bezpečnosti. Zpravodajské údaje prý naznačují, že teroristé mohou chystat akce s použitím útočných zbraní na veřejných místech, podobné útokům v Bombaji v roce 2008, při nichž zahynulo 166 lidí.

Dopad výstrahy před "potenciálními teroristickými útoky na systémy veřejné dopravy a další turistickou infrastrukturu" na intenzitu dopravy se může prohloubit, pokud budou přijata nová přísnější bezpečnostní opatření na letištích i jinde.

Americké zpravodajské služby na základě varování pákistánských kolegů tvrdí, že za plánem útoku na evropská města stojí Usáma bin Ládin spolupracující s osmi Němci a dvěma Brity skrývajícími se v pákistánské provincii Severní Vazíristán.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.10. 2010