BRITÁNIE:

Vláda je nervózní, že se národ vzbouří proti škrtům

4. 10. 2010

Nervozitu podle komentátorů projevuje současná britská konzervativně-liberální vláda, v níž převládl postoj konzervativců, kteří prosazují drastické rozpočtové škrty. O víkendu byl zahájen výroční sjezd britské Konzervativní strany v Birminghamu. Přivítaly ho tisíce demonstrantů, protestujících proti plánovaným vládním škrtům, které ani ještě nebyly oznámeny.

Konzervativci se velmi snaží využít kongresu, aby nevypadali na veřejnosti jako "strana zla". Ministr financí George Osborn se zjevně obává, že se národ vzbouří proti škrtům, a tak chystá na pondělí chlácholivý projev. V něm bude argumentovat, že pokud by vláda neprovedla nyní rychlé a hluboké škrty, země by upadla do celého desetiletí zadluženosti a nejvíc by to postihlo chudé lidi.

Konzervativci chtějí argumentovat, že škrtají ve státním rozpočtu právě v zájmu chudých. Původně bylo plánováno, že projev o tom, kde všude se bude ve vládním rozpočtu škrtat, pronese ministr financí Osborne až 20. října; vzhledem k tomu, že se v Británii zvedá proti škrtům vlna odporu, Osborne se bude snažit národ chlácholit už od zítřka.

Poté, co byl zveřejněn soukromý dopis ministra obrany Liama Foxe britskému premiérovi Cameronovi, že vojenské námořnictvo stůj co stůj chce dvě nové drahé letadlové lodi, zdá se, že Cameron Foxovi ustoupil a škrty v rozpočtu na armádu nebudou tak drastické, jak se očekávalo. Uvidíme, zda se vláda vyřádí při škrtech na školství.

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.10. 2010