BBC stávkovat nebude, management (částečně) ustoupil

2. 10. 2010

Plánovaná stávka novinářů a techniků z BBC, která měla v nadcházejícím týdnu postihnout zpravodajství a televizní přenosy z výročního sjezdu Konzervativní strany, se neuskuteční, protože management BBC ustoupil a nabídl odborovým svazům novinářů i techniků "podstatně lepší" podmínky pro důchodové zabezpečení než dosud. Stávka měla začít 4. října.

Odboroví činitelé jsou přesvědčeni, že zlepšená nabídka je "to nejlepší, čeho mohlo být dosaženo vyjednáváním". Nyní se uskuteční hlasování mezi řadovými členy odborových organizací, zda je zlepšená nabídka důchodů od managementu přijatelná. Pokud by členové odborů hlasováním rozhodli, že je nabídka nedostatečná, stávka se uskuteční 19. října, v den, kdy má ministr financí George Osborn zveřejnit plánované rozpočtové škrty, případně pak i 25. a 26. října.

Podle nové nabídky však východné důchodové podmínky nebudou k dispozici pro nové členy, jen pro dosavadní členy. Zaměstnanci,kteří v současnosti měli možnost odejít do důchodu v 60, budou muset pracovat do 65.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010