BRITÁNIE:

Kocourkovské hospodářství

1. 10. 2010 / Jan Čulík

Britský konzervativní deník Daily Telegraph v pátek informuje, že britské banky a stavební společnosti očekávají výrazný vzrůst nezaměstnanosti, a proto podstatnou měrou ztížily podmínky pro získávání hypoték. Obávají se totiž, že lidé vyhození ze zaměstnání ztratí schopnost svou hypotéku platit. Paradoxně tak právě těmto sociálně slabým lidem plánují zvýšit úrokové míry a splátky, poukazuje list.

Avšak v článku se skrývá ještě jiná, značně šokující statistika. List uvádí, že v Británii existuje 3,57 milionu hypoték na dům či byt, v celkové hodnotě 470 miliard liber (!) jejichž držitelé splácejí pouze úroky. Tři čtvrtiny (!) držitelů těchto hypoték nemají plán, jak hypotéku po jejím ukončení splatit.

Hypotéky, v jejich rámci se během 25 let nesplácí vypůjčený dluh, ale platí se jen úroky, jsou tedy vysvětlením, proč si mnozí lidé v Británii mohou dovolit astronomicky drahé domy a byty, respektive, proč v důsledku tohoto kocourkovského finančnictví stouply ceny domů a bytů zejména v jihovýchodní Anglii na astronomickou úroveň. Pokud totiž máte na trhu k dispozici volně peníze, tržní cenová hladina se tomu přirozeně přizpůsobí.

Je naprosto symptomatické, že už nikdo neřeší, že řádový skok ve zvyšování cen domů a bytů v důsledku poskytování hypoték, kdy majitel platí jen úroky, neumořuje jistinu, není pojištěn po pětadvaceti letech žádným řešením.

Je mi jasné, že v nemovitostní finančnické bublině přesvědčovali bankéři žadatele o hypotéku, že po pětadvaceti letech bude mít jejich byt daleko větší hodnotu než na začátku hypotéky, takže ho prodají se ziskem a jistinu lehce splatí.

Jenže nastala krize a s ní deflace cen nemovitostí. Co budou lidé po ukončení hypoték s nesplacenými dluhy ve výši 470 miliard liber dělat, je na pováženou.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010