Diskriminace obyvatel menších míst

1. 10. 2010

Trochu u mně, jakožto každý týden pendlujícího (nikoliv pendolinem) člověka mezi Prahou a Studénkou (cca 15 km od Ostravy) článek o 150 librách za vystoupení z vlaku dřív vyluzuje úsměv. Napadá mě u toho, že české "šlamperaj" může vést v lecčems k rozumnějším výsledkům, čímž to rozhodně nechci zobecňovat, píše Radomír Vrajik.

V minulém roce jsem hojně užíval slev, které ČD nabízela pod názvem e-liška. Cesta mezi libovolnými krajskými městy stála 160 Kč, zatímco kratší cesta mezi Studénkou a Prahou stála něco přes 300 Kč (obojí se zákaznickou kartou a ve 2. třídě). Techto lístků byl nedostatek, proto byla běžná praxe, že se kupovaly třeba lístky (po internetu) z Ostravy do Ústí nad Labem (přes Prahu). Nikdo to nepokutoval a nikdo to neřešil. Ovšem mám dojem, že dráhy ani neměly striktně v podmínkách, že by člověk nemohl nastoupit nebo vystoupit kdekoli v průběhu cesty. Pouze tu bylo jedno omezení. Objednaný lístek se dal vyzvednout jen na nádražích krajských měst.

Stejně si ale myslím, že je to jasný příklad diskriminace dvojími cenami. Obyvatelé krajských měst jsou zvýhodněni oproti obyvatelům vesnic nižší cenou. A to je totéž jako dvojí ceny v restauracích, které jsme tu měli po převratu, ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.10. 2010