Britští vědci se chystají emigrovat

30. 9. 2010

Rektoři univerzit varují, že navrhované škrty v rozpočtu na vědecký výzkum povedou k úpadku britského výzkumu

Britští vědci se chystají emigrovat. Odjíždějí z Británie na lépe financovaná místa v zahraničí. Čelní výzkumnící, včetně oxfordského profesora fyziky a vědce, který pracuje v oblasti výzkumu kmenových buněk na léčbě slepoty, se chystají odstěhovat se z Británie. Rektoři několika britských univerzit varovali, že navrhované rozpočtové škrty povedou k úpadku britského výzkumu.

Univerzity konstatují, že už nyní mají problém získat nejlepší kandidáty na místa výzkumníků či univerzitních učitelů. Deník Guardian hovořil s vědci v mnoha oborech, od výzkumu rakoviny až po výzkum lidské plodnosti či jaderné fyziky, a zjistil, že mnoho z nich se chystá emigrovat. Profesor Brian Foster, částicový fyzik v Oxfordu, uvedl, že velmi pravděpodobně přesune většinu svého výzkumu do Německa. Hamburská univerzita mu totiž nabídla profesuru a zároveň 4,3 milionu liber na výzkum. V Německu se ve školství neškrtá, protože vláda rozhodla, že je pro rozvoj země příliš důležité.

Dr. Carlos Gias, výzkumník v oboru kmenových buněk na University College v Londýně se postěhuje buď do Singapuru nebo do USA. Gias provádí výzkum slepoty, způsobované stářím. Uvedl: Lidé z této katedry odjíždějí do Singapuru. Hledali místa v Británii, ale nenašli je. V Singapuru nemají problémy s financováním."

Profesor Don Nutbeam, rektor University v Southamptonu, poukázal na to, že obavy s rozpočtových škrtů ve vědecké komunitě a větší financování výzkumu v zemích, jako je Singapur, Francie a Německo, zvýší problémy Británie. Dodal, že očekává rychlý odchod vědců a je přesvědčen, že do pěti let Británie ztratí své čelné místo ve světovém výzkumu.

Sir Leszek Borysiewicz, rektor univerzity v Cambridgi, vysvětlil: "Mladí vědci vždycky hledají místa, kde je největší příležitost pro financování vědy. Nejde jim ani tak o výši platů. Jde jim o infrastrukturu, o technické vybavení, o schopnost zvětšovat výzkumnou skupinu. Pokud tyto věci nefungují, nejlepší vědci vám do takového prostředí nepůjdou."

I Cambridge ztratila nejlepší kandidáty na místa výzkumníků v oboru neurovědy a aeronautiky, protože v zahraničí jim nabídli obrovské finanční pobídky do začátku. "Naši konkurenti jsou schopni relativně mladým výzkumníkům nabízet šesticiferné počáteční finanční pobídky - v librách - a to my můžeme dělat - jen s velkými potížemi -. pouze v případě profesorů," řekl mluvčí Cambridge University.

Nick Wright, náměstek rektora na Newcastle University, svědčil o tom, že jeho škola zaznamenává problémy už teď. "Zasedám v konkurzních komisích při pohovorech na místa profesorů a kandidáti ze severní Ameriky se nás při pohovorech ptají, jak to bude se škrty v oblasti výzkumu a jaká je prognóza do budoucnosti," zdůraznil. "Musíme jim říkat pravdu a pro ně je to zklamáním. Pro jednoho kandidáta z Kanady v oblasti lékařského výzkumu bylo financování výzkumu zjevně základní podmínkou, zda do Británie přijít či nepřijít."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.9. 2010