Čelní novináři z BBC:

Datum plánované stávky "ohrožuje nestrannost britské veřejnoprávní společnosti"

30. 9. 2010

Významní novináři z BBC včetně moderátora Jeremyho Paxmana varovali v otevřeném dopise Národnímu svazu novinářů (NUJ), že plánovaná stávka BBC během výročního sjezdu britských konzervativců ohrožuje pověst nestrannosti BBC.

V BBC existuje silná podpora pro 48hodinovou stávku proti změnám soukromého důchodového zabezpečení, platného pro zaměstnance BBC. Stávka se má konat příští týden během výroční konference Konzervativní strany - BBC tedy nebude podle nynějších plánů konferenci televizí přenášet. Na televizní obrazovky se nemá dostat ani přenos klíčového projevu nového britského ministra financí, který má 19. října zveřejnit, koho mají postihnout plánované drastické škrty. Význační novináři z BBC varují, že stávka, která by měla umlčet konzervativce během jejich výročního sjezdu, "riskuje, že bude vypadat aktivisticky, zejména vzhledem k tomu, že žádné jiné konference politických stran letos na podzim nebyly postiženy".

"Nestrannost je zásadním principem pro politické zpravodajství BBC a nechceme vytvořit zavádějící dojem, že by tomu mělo být jinak," praví se v dopise význačných novinářů. Dodávají: "Nijak se nevyjadřujeme k navrhovaným retrospektivním změnám důchodového zabezpečení pro zaměstnance BBC, které vyvolaly v BBC silný hněv. Není také pravda, že bychom v principu nesouhlasili se stávkou. Zastáváme však názor, že dny, zvolené pro stávku, jsou kontraproduktivní."

Novináři dodávají, že v důsledku jejich reportážní práce z výročních politických konferencí minulých týdnů neměli možnost se účastnit schůzí Národního svazu novinářů a dát tam najevo své pochybnosti, proto je vyjadřují nyní.

Ian Pollack, předseda pobočky Národního svazu novinářů v BBC reagoval zuřivě: "Upřímně řečeno, nevidím moc pozitivně pokusy lidí, kteří nejsou našimi členy, ochromit demokraticky přijaté rozhodnutí Národního svazu novinářů za pomoci nenáviděných nepřátel v britském tisku." Pollack poukázal na to, že z 32 signatářů dopisu "jich 11 zřejmě vůbec není členem Národního svazu novinářů". Dodal, že se NUJ nezaměřuje proti konzervativcům, ale že prostě stávkou nebylo možno ochromit předchozí výroční konference, protože podle nynějších složitých britských zákonů trvá svolat legální stávku dlouho.

"Žádný člen NUJ nikdy nenaznačil, že bychom se měli zaměřit na konzervativce, 'protože je nemáme rádi'. Prostě je jejich výroční sjezd první z řady velmi významných politických akcí v kalendáři televizních stanic."

Dodal: "Pokud máte lepší taktické návrhy, jak stávku uskutečnit, sem s nimi. Mohu vás ale ujistit, že zrušíme-li stávkou jen vysílání Večerníčku, velký dopad to mít nebude."

První 48hodinová stávka BBC má začít 5. října, v době výročního sjezdu Konzervativní strany; druhá 19. října, kdy má ministr financí George Osborne pronést projev o drastických vládních škrtech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.9. 2010