Televizi Al Džazíra rušilo Jordánsko

30. 9. 2010

Rušení přenosů světového mistrovství ve fotbale v arabské televizi Al Džazíra bylo vystopováno do Jordánska. Jordánsko se pokusilo pomstit za to, že se mu nepodařilo dojednat dohodu, podle níž měli mít fotbaloví fanoušci volný přístup k tomuto vysílání.

Miliony lidí na Blízkém východě a v severní Africe, kteří si zaplatili přístup k placenému televiznímu vysílání fotbalového mistrovství na kanálu Al Džazíra Sports, byly šokovány, když bylo vysílání prvního zápasu mistrovství mezi Jihoafrickou republikou a Mexikem dne 12. června začalo být rušeno, diváci viděli prázdnou obrazovku, pixelované záběry a slyšeli komentář v nesprávných jazycích. K rušení došlo pak ještě několikrát během nejvýznamnějších zápasů.

Al Džazíra protestovala proti rušení satelitů Nilesat a Arabsat, které označila za "sabotáž". Deník Guardian získal důkazy, že rušení bylo prováděno z Jordánska pomocí geolokační technologie. Musely o něm vědět jordánské úřady, protože bylo provedeno technicky velmi složitým způsobem.

Al Džazíra získala exkluzivní televizní práva na vysílání fotbalového mistrovství do všech arabských a severoafrických zemí a do Íránu. Koupit si předplatné na měsíční sledování mistrovství stálo 3000 Kč. Není vyloučeno, že al Džazíra bude Jordánsko v této věci žalovat. V jednom případě došlo v Dubaji k nepokojům v jednom místním kině, kdy v důsledku rušení signálu nebylo možno přenášený fotbalový zápas sledovat.

Jordánská vláda, stejně jako většina arabských vlád, neskrývá své antipatie vůči televizi Al Džazíra. Tu vlastní katarská královská rodina.

Televize Al Džazíra má populistickou agentu se silným důrazem na palestinskou otázku, sympatizuje s islámskými organizacemi, je kritická vůči USA a nepřátelská Izraeli. Jordánsko, stejně jako Egypt, má s Izraelem mírovou smlouvu.

Jordánský král Abdullah, velký milovník fotbalu, vyslal svého blízkého poradce vyjednávat s Al Džazírou. Když těsně před začátkem mistrovství Al Džazíra dohodu odmítla, jeden jordánský činitel si stěžoval, že postoj Al Džazíry je založen politicky a "nemá nic společného s obchodními či jinými zájmy. Al Džazíra trestá jordánský lid, který má lásku ke sportu v krvi."

Abdullah chtěl od Al Džazíry, aby zemi poskytla obří obrazovky, na nichž by lidé mohli fotbalové zápasy sledovat zadarmo. Al Džazíra to odmítla s tím, že by něco podobného očekávaly i jiné arabské země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.9. 2010