Obamův blízký spolupracovník údajně zapleten do podezřelých finančních machinací

29. 9. 2010

FBI a ministerstvo práce USA vyšetřují odborářského lídra Andyho Sterna kvůli podezření z korupce v jeho svazu zaměstnanců ve službách Service Employees International Union (SEIU). Odhalili to dva svědkové vyslýchaní federálními agenty. Úřady odmítají případ jakkoliv komentovat.

Předmětem vyšetřování je smlouva na knihu "A Country That Works" honorovaná předem šestimístnou částkou, kterou Stern obdržel v roce 2006, a také role předáka při schválení mzdy pro lídra SEIU v Kalifornii, který údajně nevyvíjel žádnou činnost.

Odhalení Sternova skandálu se objevilo jen několik týdnů před volbami do Kongresu, v nichž odbory utratí odhadem asi 44 milionů dolarů na podporu kandidátů Demokratické strany. Stern na post předsedy svazu SEIU, jenž má 2,2 milionu členů, překvapivě rezignoval již v dubnu. Svaz SEIU byl od roku 2008 zasažen hned několika finančními skandály.

Stern opustil svou pozici dva roky před vypršením mandátu s vysvětlením, že se chce více soustředit na osobní život. Zůstává členem prezidentské komise pro otázky rozpočtového deficitu a postavou s velkým vlivem v Bílém domě, kde vloni patřil k nejčastějším návštěvníkům. Spolupracuje s univerzitou v Georgetownu a je placeným konzultantem SEIU.

Po vydání Sternovy knihy nakladatelstvím Simon & Schuster centrála SEIU a její místní pobočky nakoupily tisíce výtisků. Odbory také knihu propagovaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010