Před deseti lety v Praze proti globalizaci

27. 9. 2010 / Karel Dolejší

Před deseti lety, ve středu 27. září 2000, zaplnily české noviny následující titulky: A taková byla válka o Prahu (Blesk), Odpůrci MMF vyhlásili válku (Metro), Násilí v ulicích (Lidové noviny), Radikálové zvrátili protest v pusté násilí (Právo), Bitky a hořící barikády v ulicích města (Špígl), Vyděšení podnikatelé raději zavřeli živnosti (Zemské noviny), Odpůrci rozpoutali v Praze válku (Večerní Praha), V ulicích Prahy propukla válka (MF Dnes) či V Praze hořely barikády (Rovnost). Druhý den už MF Dnes psala, že "Je klid, policie opanovala Prahu".

Co se stalo, že dnes se o tak velké události nikde nepíše? Ve dnech 26. - 29. září 2000 se do Prahy sjelo kolem dvaceti tisíc účastníků výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Skupiny Světové banky (SB). Na toto zasedání se chystali zareagovat tisíce jednotlivců, desítky skupin i organizací, které nesouhlasí s aktivitami globálních finančních institucí a nevěří, že rozhodování o budoucnosti světa může být vedeno způsobem, který doposud v mnoha oblastech světa selhal a který nebere žádné ohledy na skutečné potřeby lidí.

Jako nástroj komunikace a koordinace těchto skupin vznikla začátkem března 2000 občanská platforma Iniciativa proti ekonomické globalizaci - Praha 2000 (INPEG). Ta připravila nejen odborný kontrasummit a doprovodné semináře, ale řadu pouličních kulturních festivalů a samozřejmě demonstrací a pochodů. Podrobnosti o činnosti INPEG jsou ZDE.

Jednou z činností bylo vydávání časopisu radikální alternativy KONTRAST, v česko-anglické verzi. Obsah posledního čísla pro krátké připomenutí je níže. Jde o historický dokument sám o sobě dost výmluvný, proto ho přinášíme bez analytických komentářů. Podobnosti či odlišnosti ve srovnání se současnou situací - samozřejmě čistě náhodné - už čtenář jistě objeví sám.

Kontrast, časopis radikální alternativy, číslo 6, 27. září 2000

(všechna čísla ZDE.)

Co je INPEG a IMC?

Iniciativa proti ekonomické globalizaci - Praha 2000 (INPEG) je otevřenou platformou svobodomyslných jednotlivců a skupin při zachování jejich programové autonomie. Činnost je zaměřena na poskytování informací a zajišťování komunikace a koordinace různorodých kritických aktivit proti negativním důsledkům globalizace. Iniciativa nechce být spojována s jakoukoliv politickou stranou, nepodporuje vyvolávání násilí proti lidem a zvířatům a ničení majetku. Naopak podporuje demokratická práva občanů na veřejné vyjadřování svých názorů.

Indymedia Center sdružuje nezávislá média a stovky novinářů se zaměřením na činnost neformálních, nestatutárních hnutí. Jeho cílem je nezávisle a pravdivě informovat veřejnost o událostech souvisejících s akcemi za globální spravedlnost konanými po celém světě.

Miroslav Patrik: Zbytečné násilí (úvodník)

Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) ve svých prohlášeních násilí na lidech, zvířatech a majetku neschvaluje, protože to není součást její politické činnosti. Z tohoto důvodu nelze samozřejmě schvalovat zbytečné brutální excesy některých skupin, které jednaly samostatně mimo INPEG. Radikální, resp. důsledný přístup ke kritice politiky MMF a SB jako dlouhodobý cíl a dnešní snaha o narušení jejich 55. výročního zasedání jako krátkodobý cíl jsou rozdílné od pouhého cíle ničení majetku v Praze. Jde spíše o výraz bezmoci a politické nezralosti. Občanská neposlušnost a nenásilí totiž vyžaduje skutečné osobnosti, které mají odvahu být ve správný čas na správném místě a nebojí se veřejně vyjádřit svůj kritický názor.

Miroslav Patrik: Krátce

* Ya Basta vzbuzují respekt

Členové radikální italské skupiny Ya Basta v bílých obranných "oblecích", kteří vedli hlavní průvod demonstrantů k těžkému zátarasu policie se čtyřmi obrněnými transportéry na Nuselském mostu, působili velmi organizovaně, razantně, rafinovaně, mediálně, melodicky i akčně. Jejich předák v béžovém kabátě se naopak při udílení pokynů choval nenápadně.

* Havel a zasedání MMF a SB

Hledat nové zodpovědnosti za svět, uskrovnit se v obecném zájmu a snažit se mluvit navzájem i s těmi, kteří mají zcela odlišné názory, neboť žijeme na jedné planetě, tak se ve svém úvodním projevu na zasedání MMF a SB k jeho účastníkům vyjádřil prezident Václav Havel. V odpoledních hodinách vyzval demonstranty k ukončení násilí v ulicích.

* Krátce po poledni již policistům tekly nervy

Všudypřítomná a neustálá přítomnost demonstrantů u zátarasů v těsné blízkosti Kongresového centra, u nichž tancovali, posedávali, diskutovali a provolávali hesla, a patrně parný den způsobilo, že někteří z policejních "robocopů" tuto psychickou zátěž nevydrželi a začali svévolně jednat. Střetů v Krokově ulici někteří policisté využili k tomu, že po radikálních anarchistech házeli dlažební kostky. Ještě nepochopitelným incidentem byl nepříčetný útok policistů na vše živé u stanice metra "C" Vyšehrad. Zde bez povinné výzvy k rozchodu policisté mstivě napadli skupinu odpočívajících demonstrantů a zástupců tisku, kteří se přes zátarasy dostali k budově KCP. Přestože byl jeden člověk velmi vážně zraněn, oslovení policisté s čísly 241863, 277347 a 281400 odmítli zavolat záchranku. Taková je ta naše, tedy česká, policie.

* Protesty omezily život v Praze

Přestože život ve městě mimo oblasti kolem Kongresového centra fungoval zcela normálně, tato idyla kolem 16 hodiny skončila. Přes centrum totiž přestalo jezdit metro a tramvajové linky byly odkloněny. Do Prahy byly svolány další policejní posily, přestože na jednoho demonstranta byl už jeden policista.

Oznámené akce

Na středu 27. září 2000

* 10.00 - 13.00 hodin: Závěrečné shrnutí diskuse "Jiná zpráva" kostel U Salvátora, Salvátorská ulice 1, pořadatel: CEE Bankwatch Network, Milostivé léto 2000, Přátelé Země

* 8.00 -- 20.00 hodin (sraz v 9.00 hodin): Demonstrace za oddlužení chudých států Náměstí Míru, svolavatel: INPEG

* 14.00 hodin: Seminář o ženách, dětech a přírodě proti MMF, SB, WTO "Život není na prodej" Národní dům, Náměstí Míru 9, pořadatel: Agentura Gaia a Diverse Women for Diversity

* 18.45 hodin: Předání globu s podpisy účastníkům zasedání MMF/SB Kongresové centrum Praha, pořadatel: Milostivé léto 2000

* 20.00 hodin: Opera Prodaná nevěsta Národní divadlo, Národní ulice

Na čtvrtek 28. září 2000

13.00 hodin: Závěrečná demonstrace proti zasedání MMF/AB náměstí Míru, svolavatel: INPEG

Počasí dnes: Polojasno až oblačno, ojediněle slabý déšť. Denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia. Infocentrum o akcích v Praze: Pařížská 9, mobil 0605-831415

Centrum pro aktivisty "Místo setkávání": bývalé loděnice na Libeňském ostrově (blízko stanice metra "B" Palmovka)

Tereza Brůchová: Falešné krokodýlí slzy MMF a SB

"Roní krokodýli slzy, ale nevěřme jim. Svých chyb zmíněné mezinárodní finanční instituce nelitují, jinak by je přestaly opakovat", prohlásila koordinátorka Committee for Academic Freedom in Africa a profesorka politické filozofie na Hofstra University v USA Silvia Frederici k politice Světové banky a Mezinárodního měnového fondu na "KONTRASUMMITU 2000", který o víkendu pořádala INPEG.

Na rozdíl od jednání odehrávajících se za zavřenými dveřmi Kongresového paláce, na těchto setkáních se světové kapacity v oblasti filozofie, sociologie, politologie, žurnalistiky a ekonomie dělily s širokým publikem o své zkušenosti se současným stavem světa, a s informacemi o dopadech politiky MMF a SB.

Podle Federici zastávají v současném světě instituce jako MMF a SB stejnou roli jako dříve koloniální mocnosti. Během své existence krok za krokem zbavují podmaněné země jejich soběstačnosti a využívají a vykořisťují jejich lidské i přírodní zdroje. Zatímco 50. a 60. léta byla ve znamení staveb megalomanských přehrad po celém světě, v 70. letech začaly narůstat protesty proti dopadu politiky MMF a SB.

Díky různým hnutím a alternativně se angažujícím lidem začal kapitalismus pomalu ztrácel moc nad hierarchií a rozdělením lidí ve společnosti. To ho dostalo do rozsáhlé krize, ze které se však vzpamatoval. Frederici chápe globalizaci jako politickou odpověď na tuto krizi. Záměrem globalizace je podle ni vytvořeni globálního trhu pracovních sil, čehož nelze dosáhnout jinak než omezením soběstačnosti národních států. Proto v 80. letech přichází měnové instituce s Programem strukturálních úprav.

Země, které bance dluží nejvíce peněz, dostávají "rady", jak upravit svou ekonomiku, legislativu a vůbec jak přetvořit svou zemi, aby byla schopna vydělat peníze a splácet tak úroky ze svého dluhu. Chudé země tak upadají do stavu totální závislosti. Kromě jiného je jim doporučováno privatizovat své přírodní zdroje (vodu), komercializovat zdravotní péči a vzdělání a otevřít svou zemi ekonomice volného trhu. Právě tato doporučení otevírají hranice států, které dříve bránily vstupu cizího kapitálu, nadnárodním korporacím, které v "dobytých" zemích sledují své zájmy.

Existují asi dvě odpovědi na otázku, co s těmito institucemi udělat: reformovat nebo zrušit. Frederici je pro druhou volbu. Je podle ní naivní věřit, že prezident banky si najednou sedne k jednomu stolu s Afričanem, který nemá v důsledku politiky měnových institucí základní prostředky k živobytí, zčistajasna procitne, dá mu za pravdu a banku reformuje.

Navíc to, že je možné s představiteli institucí vést plodnou diskusi, je pouhou iluzí. Banka se tím totiž v očích ostatních lidí jen legitimizuje. Z mnoha takových pokusů o dialog banka navíc těží, nahlíží díky nim do potřeb lidí, které se ovšem nestanou součástí jejích programů, ale pouze svým slovníkem obohatí svou propagandu, jak se to stalo např. se slovníkem feministickým i ekologickým.

Stejně jako odstranění koloniálního úředníka nepomohlo zemi, aby se zbavila koloniální nadvlády, nestačí na odstranění problému dnešního světa zrušení Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Tyto instituce jsou jen pilíři kapitalismu, který i bez nich bude dál určovat životy lidí. Hlavním cílem musí tedy být změna tohoto systému, který se již pět set let prezentuje jako jediný možný a správný, přestože v něm dvě třetiny obyvatelstva žijí v nedostatečných životních podmínkách, instituce oddělují od sebe lidi a přirozené vztahy k přírodě jsou nahrazovány vztahy konzumními. Státy, které určují politiku MMF i SB jsou USA a ekonomicky bohaté země Evropy. Ty však otevírají hranice jen kapitálu a na otevření hranic lidem reagují vytvořením nepřístupných pevností.

Tiráž

Kontrast, časopis radikální alternativy. Vydávají Iniciativa proti ekonomické globalizaci - Praha 2000 a Independent Media Center Praha. Ročník I., číslo 6 (jako deník číslo 3), vychází 27. září 2000, náklad 10.000. Adresa redakce: Údolní 44, 602 00 Brno, e-mail: antimmf@hotmail.com (příspěvky kontrastlayout@joymail.com), telefon 0604-556309, http://inpeg.ecn.cz. Distribuci zajišťují nezávislí kolportéři, cena dobrovolná.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.9. 2010