Zastarala americká ústava?

27. 9. 2010

V poslední době je zjevné, že americká vláda moc dobře nefunguje, píše Mary Dejevsky v deníku Independent. Z nové knihy Boba Woodwarda Obamovy války vyplývá, že prezident Obama je naprosto zmatený a permanentně se sváří s polovinou svého štábu a vysokými americkými důstojníky.

Woodwardovy zdroje odhalují neuvěřitelně nezkušeného prezidenta, který často neví, jak má reagovat na nepřátelské postoje a na lobbistické zájmy. A dělo se to v době, kdy krachovala americká ekonomika a bylo nutno přijmout klíčová rozhodnutí o válkách v Iráku a v Afghánistánu.

Celá řada lidí z Obamova týmu odešla.

Z obojího vyplývá, že by dost pomohlo, kdyby existovala ve vyšších strukturách americké vlády kontinuita. Nebylo by pro americký vládní systém lepší, kdyby měl nadstranickou státní službu jako v Británii, která by dokázala radit nové vládě a ulehčit její vstup do funkce? V americkém systému, který je tolik závislý na politické loajalitě vládnoucí strany, to může být nepřijatelné. Avšak do funkcí přichází tolik nových lidí, že to nového prezidenta ochromí. V Obamově vládě zůstala celá řada nižších vládních funkcí neobsazena ještě rok poté, co už byl u moci.

Protože je nová americká vláda úplně ochromena, někdy může dojít i k tomu, že se ztratí důležité návrhy, které ze zahraničí obdržela odcházející vláda. Nová americká vláda začíná úplně znovu - odcházející činitelé si odnášejí veškerou dokumentaci - a lidé zvnějšku si neuvědomují, jak totální je ta změna a mohou se cítit uraženi, že nová vláda nereaguje na jejich návrhy přednesené předchozí vládě. Všeobecná nevědomost, hašteření a nekompetentnost, které současný systém podporuje, nejsou hodné supervelmoci v moderní době.

A pak ještě existují problémy s legislativou. Americká vláda může fungovat jen pod podmínkou, že v obou sněmovnách Kongresu jsou lidé ochotni uzavírat kompromisy. Současní američtí Republikáni však žádné kompromisy dělat nechtějí, a to v systému, který na kompromisech s druhou stranou závisí. Přijetí téměř jakéhokoliv zákona vyžaduje v Kongresu dvoutřetinovou většinu. Za takových okolností je prezident ochromen. Jeho vláda je paralyzována, moc Bílého domu neexistuje.

Nezkušenost prezidenta Obamy zřejmě způsobila, že jeho prvních 18 měsíců bylo o hodně obtížnějších, než jindy, ale zastaralá americká ústava situaci zřejmě ještě o hodně zhoršila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.9. 2010