Korektní člověk Zdeněk Tůma

27. 9. 2010 / Jiří Baťa

Korektnost každým coulem, možno říci na adresu bývalého šéfa ČNB. Alespoň tak to vyznívá z jeho rozhovoru pro Právo (sobota, 25.09.2010), kde se pan Tůma svěřuje, kromě jiného, i ze svých osobních přístupů k politickému životu. Jen mne poněkud zaráží konstatování, že vstoupil do TOP 09 až poté, co byl osloven, jinými slovy "zlanařen". Pan Tůma totiž uznal, že by bylo vhodné, v padesáti letech, a aniž by ho do té doby někdo uháněl, do politiky přece jen vstoupit. I vstoupil: do TOP 09. Smutné na tom je, že vstoupil nikoliv jaksi z osobního přesvědčení, ale spíše z osobní potřeby politické (kdy už měl všech pět pohromadě), že vstoupil do politiky jaksi na základě oslovení (asi by znělo lépe "ukecání") a potřeby politického subjektu v zastoupení panem Schwarzenbergem, s Kalouskem v zádech. Což jaksi potvrzují i jeho slova o tom, že "po odchodu z ČNB neměl v úmyslu do politiky vstupovat, jenže když se objevila možnost kandidovat za TOP 09 v Praze, všechno bylo nakonec jinak". Jak by ne, odmítnout by mohl jen hlupák.

Pan Zdeněk Tůma upřímně přiznává, že je pravicový volič a vždycky se pohyboval ve spektru ODA, ODS, či jiné pravicové strany. Vzhledem k situaci, ve které se dnes ODS nachází, však byla pro pana Tůmu nepřijatelná (vždyť on vůbec o vstupu do politiky neuvažoval, že ano!), TOP 09 se mu jevila jako strana v pravicové části spektra (otázkou je jak ji vidí dnes, když je pravicovější než sama ODS).

Jeho upřímnost jde dál, když přiznává, že s Karlem Schwarzenbergem se zná dlouhá léta, stejně tak (prý pracovně) i Mirkem Kalouskem. Těmto dvěma pak vysekl poklonu, když říká, že např. Schwanzerberg má obrovskou reputaci v oblasti zahraniční politiky i ve společnosti (jeho racionálně zdůvodněné pospávající klimbání, rozuměj v době, když se žvaní blbosti, neposlouchám a také každodenní motýlek, případně imponující dýmka musí být pro společnost, zvláště pro tu zahraniční, opravdu interesantní) a Kalousek dlouhodobě patří mezi velmi talentované, schopné (vhodnější by bylo všehoschopné) a zkušené politiky. Myšlenka, že česká zahraniční politika asi nebude příliš originální a dynamická, pokud ji představuje člověk, jemuž je nad sedmdesát, se v Tůmově uvažování nevyskytla. Navíc Karla Schwarzenberga nepovažuje za maskota TOP 09.

S tímto souvisí i odpověď na otázku, jak se panu Tůmovi líbí program TOP 09:

" Tohle byla jedna z nejsympatičtějších věci na kampani TOP 09 ve sněmovních volbách . Já jsem si vždycky říkal: proboha, vždyť není tak těžké lidem vysvětlit, že když oni musí vyjít se svým příjmem(!) a nemohou se donekonečna zadlužovat, že totéž platí pro stát. A TOP 09 byla první, která s tímto naostro vyrazila. A jsem mile překvapen, že voliči to vzali".

Co k tomu dodat, snad jen tolik, že si lze jen velmi těžko představit, že by pan Tůma, coby guvernér ČNB, měl nějaké osobní dilema, jak vyjít se svým příjmem a více se nezadlužovat! Škoda jen, že to říká renomovaný bankéř i na adresu státu. Pokud je stát na tom tak bídně, jak tvrdí dnes vládnoucí politici, co proti tomu pan Tůma dělal v době svého působení v ČNB? K tomu se zapomněl vyjádřit.

Pozoruhodný názor pana Tůmy je také k otázce daní, konkrétně progresivního zdanění. Na tuto otázku odpověděl způsobem, jak jinak, korektním. Nechce, ba ani si nemůže dovolit teď, před volbami, čeřit hladinu nějakými siláckými názory, proto velmi obezřetně sděluje, že jedna plus jedna jsou dvě stejně, jako dvě bez dvou je nula. Jinými slovy, nějaké mírné zvýšení daňové zátěže si umí představit, ale jedním dechem dodává, že je mu bližší sbližovat či sjednotit sazby daně z přidané hodnoty. V jazyce českém to znamená ano, nějaké to procento na straně příjmů, ale lepší bude (pro ty bohaté), když se to všechno odbude na občanech ve formě DPH. Sympatické, že? No co také jiného může z dílny TOP 09 s.r.o vyjít!

Pan Tůma je duchem postmodernista. K otázce projektu knihovny Jana Kaplického má osobní přístup, je to typ staveb, které by rád viděl v Praze. Je pro moderní, ba až kontroverzní pojetí některých staveb, prý to bude přitahovat pozornost. Po pravdě řečeno, tento záměr budí pozornost už dávno, a to knihovna ještě ani nestojí. Nu což, každý máme nějaký ten vkus nebo nevkus a v případě, že bude pan Tůma zvolen primátorem města Prahy, kdož ví, s čím se na jejím teritoriu ještě nesetkáme.

A protože mu dost reálně "hrozí", že by se mohl primátorem stát, již nyní činí potřebná opatření. Prý aby na magistrát nepřišel s holou ....! Ačkoliv to lze považovat za standardní věc (ne vždy všechny standardní věci však bývají košér či jinak nefér), oslovil řadu svých přátel, pozval je soukromou večeři s tím, zda jsou ochotni ( na jeho kandidaturu) přispět. Aby to nebylo moc do očí bijící, ze skromnosti a "korektnosti" zastropoval tyto "milodary" 70 tisíci. Nelze však vyloučit, že čím "lepší" kamarád či přítel a čím "větší" zájem Tůmovi pomoci, se může projevit i mnohem ve vyšší částkou, než 70 000 korunami. A když jich bude např. sto, tak to už je slušný kapřík k dobru, že ano?

Ke jménům, na které byl dotázán řekl, že jsou to jenom jména (např. finančník G. Eichler, šéf Patria Finance P. Kováč, bývalý manažer PPF a exministr V. Mlynář, majitel Agrofertu A. Babiš atd.) a co je podstatné, že nejde přece o to, kdo byl či nebyl na večeři, ale kdo je sponzorem strany. Je pravda rovněž standardní mít sponzory strany, ale v současném boji s korupcí a korupčním prostředím to tak nějak vzbuzuje obavy, aby ti sponzoři, dobrovolní, mírumilovní a snad i solidární pak nechtěli nějakou tu protislužbičku. Jen tak, že oni rovněž tenkrát, když potřeboval...., však to znáte!

Pan Zdeněk Tůma je korektní člověk. Může být, proč ne. Ale už z jeho rozhovoru lze vycítit jakousi taktickou zdrženlivost, která se pak může projevit v podivném jednání, stane-li se pražským primátorem. Ani ne tak v důsledku jeho osobní povahy, ale v důsledku prostředí, které mu tak vyhovuje: z TOP 09. I zde totiž může Kalousek prokázat svůj talent, schopnost a zkušenosti. To vše nám až do dnešních dnů prokazuje každodenně. No což, pan Tůma si zvolil cestu, kterou s pomocí boží (resp. Kalouska a Schwarzenberga) bude coby politik muset absolvovat. Zda a pro koho bude úspěšná, ukáže blízká budoucnost.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.9. 2010