Šéfové tří největších londýnských bank odstupují

25. 9. 2010

Během několika málo dnů oznámili odchod šéfové tří největších bank v Londýně: Barclays, Lloyds a HSBC. V posledním případě se připravuje dokonce kompletní výměna vedení. A zdá se, že to vůbec není náhoda.

Další dějství finanční krize v Británii má své první oběti: Odcházejí lidé, kteří provedli největší banky nejobtížnějšími okamžiky Velké recese. John Varley, Eric Daniels a Michael Geoghegan, předsedové správních rad Barclays, Lloyds a HSBC, nejsou připraveni vyrovnat se s přísnou bankovní regulací, kterou v současné pravicové vládě připravuje liberálnědemokratický ministr obchodu Vincent Cable. Bankovní komise právě chystá kritéria, jimž budou muset britské banky napříště vyhovět.

Existují vyhrocené obavy, že obrovský finanční byznys zažije velice hubená léta. Budou investiční banky odkázány jen na drobné obchody? Bude prostor pro tyto obchody definován úžeji, obchod na vlastní účet omezen a koncentrace podílů na trhu redukována? Možná bude třeba banky restrukturovat s pomocí holdingových společností...

Pro starou gardu londýnských finančníků zašlo Cableovo úsilí příliš daleko a nehodlají se na hře, v níž mj. mají figurovat snížené odměny pro vedení finančních institucí, nadále podílet.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.9. 2010