Moskva se stala centrem obchodu s bílým masem

17. 9. 2010

Organizovaný zločin spojený s obchodem s lidmi má mezinárodní charakter. Moskva v tomto systému často funguje coby tranzitní lokalita. Prostituce a organizace s ní spojené nepředstavují samy o sobě ten nejtěžší zločin - dívky často přistupují na "profesi" dobrovolně, v naději na snadný výdělek. Pachatelům v Rusku hrozí peněžitá pokuta nebo odnětí svobody na pět let. Přesto však obchod s lidmi s cílem následné sexuální exploatace je trestným činem na jiné úrovni, kde už nejde o nějaké pokuty...

Riziko, že budou zaplateni do podobných záležitostí, hrozí pracovním migrantům v Rusku a dívkám kontaktujícím zprostředkovací agentury s cílem najít práci v zahraničí. Zde dochází k vývozu osob za hranice, odebrání pasu a jejich zavírání do bordelů.

Na středeční konferenci ruských pořádkových složek byla zveřejněna informace, že Moskva se stala důležitým centrem transportu ilegálních migrantů, obchodu s falešnými dokumenty, černého obchodu se zbožím, obchodu s bílým masem.

Nejčastejšími oběťmi obchodu s bílým masem se stávají Ukrajinky, Bělorusky, Moldavanky, méně často ženy ze Střední Asie.

Vloni moskevské úřady vyšetřily a poslaly k soudu třináct případů nezákonného obchodu s lidmi, letos jich bylo zatím pět.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.9. 2010