Výprodej pravdolásky, aneb Když je miluje, není co řešit

15. 9. 2010 / Karel Dolejší

Včera bylo oznámeno, že se Václav Havel zapojí do kampaně na podporu Izraele. PR aktivistům kolem španělského expremiéra Aznara vadí, že světová veřejnost hledí na skutky Izraele s nesouhlasem - někde se dokonce ujal i bojkot zboží. Aznarovi aktivisté tvrdí, že Izrael je základem západní civilizace.

Havlovo jméno evokuje lidská práva. Z toho by se logicky, leč naivně soudilo, že se dotyčný bere za spolky jako B'Tselem, pokud úsilí těch propalestinských považuje za jednostranné. Jenomže to neznáte Hadimršku: Cílem aktivistů, k nimž se Havel připojí, je naopak "čelit zpochybňování legitimity státu Izrael".

Skuteční obránci lidských práv se zajímají o lidi, jejichž práva jsou porušována - nikoliv primárně o jejich rasu či politické přesvědčení. Málo pozornosti věnují tomu, zda se o nich říká, že "zpochybňují legitimitu" - a jako zastánci univerzality se už vůbec nestarají, kdo nebo co dle "osvícených" podpírá Dagonův chrám kultury a oddechu, jenž se třese...

Zapomeňme však na práva - ve hře je Havlův klenot v pokladnici světového vědění, heslo "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí". Jenže kdejakej hlupák se dodneška o pravdu hádá - a láska je slepá jak Samson už ante rem.

I jest prý nám věřiti, že rasistický vyhazovač, Obamovou administrativou důsledně ignorovaný, či vůdkyně opozice, jíž hrozí zatčení v Británii, Španělsku, Belgii či Norsku, ve skutečnosti představují pilíře západní civilizace, jimž bychom se měli klanět.

No jo, no. Jestli Václav zrovna tyhle tolik miluje, není prostě co řešit...

An English version of this article is in CLICK HERE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.9. 2010