Vládní škrty způsobí občanské nepokoje, varuje policejní šéf

14. 9. 2010

Británie čelí v důsledku vládních škrtů širokým občanským nepokojům, stávkám a zvýšení zločinnosti, varuje Derek Barnett, předseda Asociace britských policejních řediteků (Police Superindentendents'Association), píše konzervativní britský deník Daily Telegraph. Nejdrastičtější škrty od druhé světové války podle něho pravděpodobně povedou k období rostoucího "občanského rozčarování a sociálního a stávkového napětí".

Barnett argumentuje, že z historie je zjevné, že široké občanské nepokoje jsou "nevyhnutelné". Barnett také varuje, že pokud budou rozpočty na policii příliš drasticky seškrtány, výrazně stoupne v Británii kriminalita.

Mnozí pozorovatelé se obávají široké občanské neposlušnosti, vzhledem k tomu, že odbory vyhrožují koordinovanými stávkami a "systematickým odporem, jakého jsme nebyli svědky celá desetiletí", zaměřeným proti rozpočtovým škrtům.

Delegáti na kongresu britských odborů v pondělí hlasovali téměř jednohlasně na podporu koordinovaného boje proti rozpočtovým škrtům.

Jeden odborový předák označil britskou vládu za "demoliční koalici" a konstatoval, že vyhlásila válku proti pracujícím.

Brendan Barber, normálně umírněný generální tajemník TUC, se vyjádřil, že škrty udělají z Británie "temnou, brutálnější a děsivější zemi".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010