Konzervativní britský deník Daily Telegraph: Brutální škrty ministra financí nahrávají přímo do rukou odborům

14. 9. 2010

V těchto nenormálních dobách dokazuje právě probíhající kongres odborových svazů v Manchesteru, že odbory, přestože je Margaret Thatcherová výrazně oslabila, nemohou být bagatelizovány jako anachronismus. Britské odbory nyní oslovují středostavovskou Anglii.

Když poukazuje generální tajemník TUC Brendan Barber na to, že podle jeho výzkumu vládní škrty poškodí nejchudší lidi ve společnosti desetkrát hůř než lidi bohaté, naslouchá mu mnoho lidí. Každý, kdo má stárnoucího příbuzného, který se snaží finančně vyjít, každý, kdo má dítě, které nemůže sehnat zaměstnání, bude naslouchat jeho varováním.

Mnoho lidí usoudí, že je Barberova analýza zcela mainstreamová a že jeho vyjadřování je méně brutální než vyjadřování ministra financí, který pohrozil, že odebere sociální podporu těm, kteří ji považují za "volbu životního stylu". Lidé, kteří marně hledají práci, jsou právem šokováni takovými řečmi.

Odbory by si měly dávat pozor. Sobecké stávkování a přehnaný extremismus jim odcizí občany. Jestliže se však naopak zbaví pokušení hrát si na rudé hrdiny a navrátí se ke kořenům jako jádro svépomocných a kooperativních organizací, které v této zemi vznikly před více než sto lety, mohly by se stát součástí oné "radikální" politiky, kterou chce, i když zatím velmi mlhavě, praktikovat Labouristická strana.

Dohoda vlády s odbory samozřejmě také závisí na tom, zda ustoupí ministr financí Osborne, jehož "řešením" je působit lidem maximální množství bolesti s minimálním množstvím prospěchu.

Je však zřejmé, že šéf britských odborových svazů nyní hovoří vůči středním vrstvám přesvědčivěji než konzervativní ministr financí. Je tedy načase, aby se vláda zamyslela, co dělá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010