Korán hořel

13. 9. 2010 / Štěpán Steiger

Korán přece jenom hořel. Pastor Terry Jones se na poslední chvíli rozhodl korán nespalovat - prý to podle vlastních slov nikdy vážně v úmyslu neměl -, ale namísto něj se rozhodli členové baptistické církve z kansaského Westboro. Shirley Phelps-Roperová, dcera zakladatele pastora Freda Phelpse, o Jonesovi řekla: "Ten chlapík je apologeta. Nikdy by to neudělal." Zato její skupina, tři rozsáhlé rodiny se 60 členy, zatímco zbytek USA vzpomínal 11. září, se shromáždila v sobotu v poledne v kansaském hlavním městě Topeka a obklopeni místními novináři, fotografy a protestujícími, muslimy i nemuslimy, položili do rozloženého koránu americkou vlajku a obojí spálili. (Mimochodem, pálit vlajku je v USA trestný čin.)

Kupodivu, podporují myšlenku, aby v blízkosti "ground zero" v New Yorku založili muslimové svoje středisko s mešitou. "Proč by měly idoly Ameriky, odsouzené k zatracení, mít přednost před idoly kohokoliv jiného?", ptala se Shirley Phelps-Roperová.

Její "církev" totiž je přesvědčena, že Spojené státy pro svou toleranci homosexuality a jiných neřestí plivají do tváře Boha.

Celý národ, včetně těch, kdo jej brání - tedy vojáci - přivolávají boží hněv. Proto příslušníci sekty protestují už nějakou dobu na pohřbech homosexuálů a také amerických vojáků, padlých ve válkách v Iráku a Afghánistánu.

Když oznámili svůj záměr spálit 11. září korán, dočkali se - přesto, že dosud vyvolávali spíš protesty, soudní spory a nenávistné ohlasy -odlišné reakce.

"Jedna věc je zajímavá v této souvislosti, "řekla Shirley novináři Amarnathu Amarasinghovi (doktorandu náboženských studií). "Jakmile se proslechlo, co se chystáme udělat, pronikavě vzrostl počet emailů, které dostáváme. Co jsme nikdy předtím neviděli?

Celá spousta lidí nám psala s tím, že jsou šťastni, že spálíme korán. Mnozí tvrdili, že jiné naše akce jsou hrozné, ale toto pálení že schvalují. Myslím si, hernajs, o čem to je? Co se děje s celým tím povídáním o 'toleranci'?"

Církvičku založil v roce 1955 ve Westboro pastor Phelps. Jeho víra vychází z kalvinistického přesvědčení, že Bůh už poředem rozhodl o každém člověku, bude-li spasen nebo ne, a každá snah o změnu je tudíž marná.

Kristus nezemřel pro celé lidstvo, nýbrž pouze pro vyvolené. Protože ve sporu Lawrence proti Texasu rozhodl Nejvyšší soud USA tak, že zrušil všechny zákony proti sodomii, církev pastora Phelpse považuje USA za zatracenou zemi a od roku 1992 protestuje na pohřbech homosexuálů. Na cestovní náklady k těmto protestům má teď zvláštní účet se 250.000 dolarů. Každý, kdo tedy tuto zemi hájí, je božím nepřítelem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.9. 2010