Bez dilemat nebude kultury

13. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Od té doby, co se jal pražský radní Richter pracovat na změně financování kulturních událostí a institucí, aby se více přiblížily jeho estetickému vkusu a skromným nárokům na umění, mám nepříjemné sny. Straší mě v nich postava radního Richtera, která, s čerstvým žlutohnědým zbarvením ze solária, přebírá od prezidenta jmenovací dekret pro nového ministra kultury.

Prezidentovi při jmenování sedí za krkem opička s obličejem Michala Davida a dost nevybíravě řve prezidentovi do ucha hity z let osmdesátých. Celá scéna pak působí jako kulisy nějakého "epického" muzikálu a publikum tvoří freneticky tleskající ansámbl složený z celebrit. Zajímavé na publiku je, že všichni vypadají poněkud zdegenerovaně a zmrzačeně, což si vysvětluju tak, že se v podstatě jedná o jejich mediální obrazy.

Prezident kupodivu vše snáší s důstojností (sobě vlastní), při jmenování přátelsky plácá Richtera po ramenou, pohupuje se v kolenou za rytmu odrhovačky, a pak gestem žádá Hájka, který naleje trochu šampaňského do stříbrné misky a postaví ji na stůl v rohu sálu. Opička -- David v tom okamžiku seskakuje a míří k misce, nicméně před tím ještě vyleze úslužně předkloněnému Hájkovi na rameno a vlepí mu za stálého řvaní šlágrů pořádný pohlavek. Všichni přítomní, včetně Hájka, se velmi baví. Tuto scénu nedokážu dost dobře analyzovat, předpokládám ale, že to má hodně co do činění s Hájkovým odhodlaným tvrzením, že nepochází z opice.

Tato noční můra se opakuje poměrně často a většinou, jak už tomu u snů bývá, je iniciována nějakou nejasnou či kontroverzní událostí v oblasti kultury. Poměrně často se objevuje od té doby, kdy byl ministrem kultury jmenován zubař a někdejší starosta Berouna. Manažersko-medicínský přístup k financování kultury jistě vyhovuje záměrům redukovat rozpočty ministerstev bez sentimentu a přebytečný vhled by mohl vyvolávat různá nežádoucí dilemata. Jenže za rozvojem kultury vždy stojí nějaké dilema. Obávám se, že bez dilemat nebude kultury.

An English version of this article is in CLICK HERE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.9. 2010