Generální tajemník NATO:

Západ potřebuje nový protiraketový systém na obranu vůči Íránu

12. 9. 2010

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen konstatoval, že má plnou podporu Spojených států pro navrhovaný protiraketový systém v hodnotě 200 milionů euro. Rasmussen doufá, že jeho výstavba bude schválena v listopadu na summitu v Lisabonu.

Inspektoři z Mezinárodního úřadu pro atomovou energii minulý týden varovali, že Írán "překročil klíčový jaderný práh", který mu údajně za určitou dobu umožní vyzbrojit balistické střely jadernými hlavicemi.

"Víme, že Írán už má rakety s doletem do Evropy a neskrývá, že chce jejich dolet dále prodlužovat," řekl Rasmussen.

Rasmussen zdůraznil, že by mohl být nový protiraketový systém vytvořen ve spolupráci s Ruskem. Íránské rakety mohou dosáhnout cíle v Turecku a v Řecku.

Někteří pozorovatelé interpretují plány na protiraketový systém jako přiznání, že Spojené státy považují útok na íránské jaderná a vojenská zařízení za příliš riskantní.

Podle Rasmussena by bylo relativně jednoduché vytvořit nový protiraketový štít. Fungoval by po celém území NATO a koordinoval by ho nový velitelský a řídící systém, který by provázal existující radary a čidla s novými střelami SM-3, které by byly rozmístěny na zemi.

"Pokud se NATO rozhodne vybudovat protiraketový systém, musí být ke spolupráci přizváno Rusko. Z bezpečnostního hlediska to má smysl. Realisticky bychom měli systém NATO a vedle toho ruský systém. Můžeme mezi oběma systémy vytvořit spolupráci, takže by celkový systém byl efektivnější," zdůraznil Rasmussen a dodal:

"Zatím nebylo nic rozhodnuto. Budeme jednat s Ruskem. Potřebujeme účinnou obranu před skutečnou hrozbou." Stoupenci tohoto plánu se domnívají, že by mohl pozměnit problematické vztahy mezi NATO a Ruskem a vytvořit mezi nimi novou éru skutečné spolupráce.

Činitelé NATO doufají, že nepříliš ambiciózní obranný systém, který by byl schopen neutralizovat jen několik přilétajících raket Rusko nerozhněvá. Už s Ruskem vyjednávají o "bezpečnostním stropu", který by propojil protiraketové systémy v USA, v ostatních zemích NATO a Ruska.

Činitelé NATO také doufají, že rychlý technologický pokrok v Íránu vůči jaderným zbraním způsobí, že Rusko změní svůj dosavadní záporný postoj vůči protiraketovému systému.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010