ČSSD požaduje svolání mimořádné schůze PSP a ustavení vyšetřovací komise ke kauze armádních nákupů

10. 9. 2010 / Petr Hulinský

Poté, co na začátku září vyplynula na veřejnost aféra dalšího podezřelého nákupu zbrojní techniky na ministerstvu obrany, tentokráte se jednalo o nákup minometů, sliboval veřejnosti ministr obrany Alexandr Vondra doslova: "Je třeba useknout chapadla chobotnici, která se dostala do poměrně vysokých pater politiky." Ano, o své místo sice přišel náměstek Kopřiva, který je jedním z hlavních aktérů celé kauzy, avšak od té doby jakoby se po slibovaných sekancích do pomyslné armádní korupční chobotnice zaprášilo. Místo toho se sám ministr Vondra stal součástí problému, neboť byl obviněn jak staronovým vládním kolegou, tak bývalým premiérem vlády, jejímž byl členem, ze spoluúčasti na systému, který sám kritizuje.

Co se od té doby událo? Pan ministr Vondra vojákům skrze média představil své velmi neurčité plány s resortem obrany, oznámil, že chce méně vojáků v Kosovu, ale více zase v Afghánistánu, a nakonec jsme se od ministra financí Kalouska a bývalého premiéra Mirka Topolánka dozvěděli, že Alexandr Vondra ještě coby ministr pro evropské záležitosti lobboval pro nákup obrněnců Pandur.

Osobně si nekompromisnost představuji jinak. Nedělám si iluze o tom, že ministr Vondra neví, kterých lidí na svém ministerstvu by se měl zbavit. Otázkou však je, zda jsou jeho mediální proklamace shodné s jeho skutečným postojem k armádním zakázkám. Obávám se totiž, že "chapadla chobotnice" sahají do všech stran vládní koalice, a proto zde bude eminentní zájem přečkat s touto nepříjemnou kauzou do voleb, aby se pak celý problém mohl potichu zamést "pod koberec", a to v zájmu udržení vlády. Pokud ale pan ministr spoléhá na to, že média na tento problém zapomenou a vynoří se až někdy v budoucnu, mohu jej ujistit, že se jako stínový ministr obrany budu starat o to, aby tato kauza do ztracena nevyšla.

Pokud mluvím o všech stranách vládní koalice, mám samozřejmě na mysli i Věci veřejné. I tato strana, která je členem vlády údajného "boje proti korupci", totiž až obdivuhodně mlčí. Není to snad proto, že její faktický šéf Vít Bárta si vzal pod svá křídla na post náměstka Radka Šmerdu, který byl v minulosti náměstkem ministryně obrany Parkanové? Připomenu, že pan Šmerda je mimo jiné spojován se čtyřmiliardovou zakázkou na likvidaci munice, kdy podle médií vojenská kontrarozvědka potvrdila, že R. Šmerda měl eminentní zájem na tom, aby zakázka "spadla do klína" Poličským strojírnám. Je tedy nasnadě položit si otázku proč Věci veřejné na svém ministerstvu spolupracují s takovýmto politickým dinosaurem.

Ptám se také ministra Alexandra Vondry, jak chce bojovat s "chobotnicí", když vedle lobbingu za nákup obrněnců Pandur, kdy hlasoval nejdříve pro zrušení zakázky, aby pak prosazoval její obnovení za jiných parametrů, sám ve vládě M. Topolánka hlasoval pro sporný nákup armádních transportních letadel Casa. Tedy letadel, která na rozdíl od finských minometů odborná veřejnost kritizuje, protože jsou naprosto nevyhovující s ohledem na potřeby české armády. U této zakázky je ohledem na velmi podezřelé okolnosti jejího průběhu i výsledek, kdy se údajně zásadním způsobem změnily konečné podmínky její realizace, závažné podezření, že zde zafungoval opět model "Kopřiva".

To jsou jasné argumenty, proč nelze věřit současné vládě, a především ministru Vondrovi, že problém s armádními nákupy vyřeší a veřejnost se dozví všechny podstatné informace a především se jí odhalí všichni aktéři této korupční chobotnice.

Přesně to je situace, kdy má Poslanecká sněmovna využít své kontrolní pravomoci, vyzvat vládu k předložení všech relevantních informací a ustavit vyšetřovací komisi, která bude jak hnacím motorem změn na ministerstvu obrany, tak garantem jejich otevřenosti a nezávislosti. Proto poslanecký klub ČSSD schválil svolání schůze PS v průběhu 5. schůze PS s programem:

1. Informace předsedy vlády o řešení situace na Ministerstvu obrany.

2. Návrh na zřízení Vyšetřovací komise PS za účelem objasnění způsobu, jakým byly v uplynulých letech zadávány veřejné zakázky na Ministerstvu obrany.

Doufáme, že v tomto legitimním úsilí o odhalení korupční chobotnice na ministerstvu obrany nás podpoří i všichni poslanci vládní koalice, kteří dali důvěru vládě s názvem "boje s korupcí". V opačném případě to bude jasný důkaz pokrytectví současné vlády, která by se měla přejmenovat na "vládu zametání korupce pod koberec".

Autor je stínový ministr obrany za ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010