ČPS k podpisu prohlášení D.O.S.T. Janou Bobošíkovou

10. 9. 2010

Tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana vyzývá kandidáty za Suverenitu Jany Bobošíkové, kteří jsou na společné koaliční kandidátce Změna pro Prahu 4 (ČPS-KDU-ČSL-Suverenita), aby se distancovali od podpisu prohlášení DOST Janou Bobošíkovou.

Vzhledem k tomu, že se už na jaře současná předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová sama distancovala od námluv ze strany D.O.S.T., očekáváme, že s podobnou výzvou přijdou i zástupci KDU-ČSL v koalici za Prahu 4.

V komunálních volbách je naše priorita postavit se mocenskému monopolu pražských ODS a ČSSD, jejichž napojení na podnikatelskou sféru přesáhlo únosnou mez. Ať už se jedná o milionové příjmy z všemožných dozorčích rad, podezřelé nákupy a pronájmy radnic, nebo třeba outsourcing služeb města spřáteleným subjektům. Z tohoto důvodu jsme se byli ochotni spojit s programově ne zcela kompatibilními sdruženími.

Iniciativa D.O.S.T., které Jana Bobošíková oficiálně vyjádřila podporu v pondělí 30. 8., je antiliberální, xenofobní a nacionalistické uskupení, které si pohrává také s náboženským radikalismem. Text prohlášení D.O.S.T. je v přímém rozporu se stanovami ČPS. Podpisem představitelky Suverenity pod prohlášení D.O.S.T. se dostává ČPS v koalici Změna pro Prahu 4 do pozice, kterou nemůže na liberální scéně obhájit. Oficiální distance kandidátů Suverenity a KDU-ČSL od podpisu prohlášení D.O.S.T. je jediné možné řešení, které udrží ČPS v koalici.

ČPS se nestaví proti svobodě přesvědčení, nicméně si zároveň nárokuje i svobodu volby, s jakými druhy přesvědčení se bude sdružovat. Jak po jednáních kolem situace podpisu řekl Ivan Bartoš - předseda ČPS a vedoucí zástupce strany v koalici Změna pro Prahu 4: "S lidmi, kteří podobně jako Jana Bobošíková podporují nebo schvalují aktivity jako iniciativa D.O.S.T., se nehodláme bratříčkovat."

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010