Nahoře to prostě fouká

3. 9. 2010 / Petr Havlík

Mnozí z nás to mají nastavené tak, že nová sezóna začíná právě teď -- 1. září. Rytmus školních roků mají zafixovaný zejména ti, kteří mají děti školou povinné, ale funguje i v mnoha firmách a institucích. Nová sezóna začíná sice mimořádně chladným počasím, ale přesto lze předvídat, že nás čeká další horký politický podzim. Ještě nedozněly všechny dozvuky předchozí předlouhé volební kampaně a už jsme opět zaplavování billboardy a megabillboardy.... Favorité voleb už zase plánují utratit další desítky milionů korun, aby nás přesvědčili, že právě oni jsou těmi správnými. Není divu, že to v čerstvé vládní sestavě skřípe. Inu, volby jsou volby.

Vzpomínáte na projekt čtyřkoalice?

Pak si možná vzpomenete, že jistý Jaroslav Kopřiva z KDU-ČSL byl tehdy kandidátem na lídra tohoto uskupení. A dnes se dozvídáme, že tentýž Kopřiva si jako náměstek Ministerstva obrany ČR domlouval lukrativní kšeft. O tempora, o mores,.... Parťákem mu byl "osudový muž" Kateřiny Neumannové, otec její dcery Josef Jindra. Věřitelé libereckého MS v lyžování si o něm již dávno myslí své. A nejen oni. Svět je malý a o náhody není nouze. Radek John nám nechal nahlédnout do své minulosti. A tak zjišťujeme, že onen Rajon byl vlastně statečný komunistobijec. Kdo ví?

Jisté je jedno. Nahoře to prostě fouká. To jeho stranický stínový šéf si to pěkně užívá. Není dne, aby nás média neinformovala o novém nápadu nového ministra. Nezbývá než mu poděkovat, neb je jisté, že se alespoň nenudíme. Pozadu nezůstává ani ostřílený kabrňák Kalousek, který jistě s láskou vzpomíná na svého spoluhráče Topolánka. Panečku, to bylo tehdy vládnutí.

Opozice v oranžovém kabátě je téměř neviditelná. Není divu. Stále hledá svou tvář. Je to jako v té pohádce ... „našli moji rádcové, našli?“ A ono pořád nic. A mezitím čas pádí k dalším volbám, k dalšímu státnímu rozpočtu, k dalším velkým státním zakázkám atd. I přes očekávaný horký politický podzim je dobré se dobře obléci, protože nahoře to opravdu, ale opravdu fouká.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.9. 2010