Jediné, co Blair dokázal, bylo umrtvit Labouristickou stranu a přijmout thatcherismus

3. 9. 2010

Tony Blair byl politik velkého talentu, ale zoufale špatný premiér. Své zemi udělal velkou službu, ale jedině před tím, než se stal r. 1997 premiérem. Tehdy totiž Blair umrtvil Labouristickou stranu a udělal ji svým výtahem k moci. Blair přijal thatcherismus a učinil ho v Británii nezvratitelným. Britská levice to dosud odmítá připustit.

Když kandidoval r. 1982 mladý Anthony Blair do parlamentu, podporoval Kampaň za jaderné odzbrojení, byl proti britským jaderným ponorkám Trident a chtěl, aby Británie vystoupila z Evropské unie. (Nic z tohoto v jeho memoárech uvedeno není.) Když se r. 1983 Blair dostal do parlamentu, energicky podporoval princip znárodnění zprivatizovaných podniků. Odbory se neměly omezovat a privatizace měla být okamžitě zastavena. Blair požadoval, aby se nejvyšší pásmo zdanění v Británii zvýšilo na 60 procent, píše v deníku Guardian Simon Jenkins.

Během osmdesátých let však Blair v důsledku svých politických ambicí zažil zázračnou proměnu. Přestal podporovat jaderné odzbrojení a začal podporovat EU. Vyhlásil, že zákony Thatcherové, omezující moc odborů, musejí zůstat v platnosti. Přijal princip privatizace. Začal bezostyšně zastávat pravicové názory. Zničil Labouristickou stranu, aby mu nemohla překážet v moci.

R. 1996 Blair napsal, že odbory nesmějí mít ve společnosti "žádné výsadní místo". "Stávkám se postavíme," zdůraznil. Labouristická strana se rozpadla a Blair zaznamenával vítězství za vítězstvím. Proměnil Labouristickou stranu, hnutí z 19. století, v prezidentskou mašinérii z 21. století. Podporoval ji frázemi z cukrové vaty jako "tradiční hodnoty ve změněném světě". Blair strašně rád používá fráze.

Blair nikdy nekritizoval Thatcherovou. Listu New York Times řekl, že Labouristická strana by byla v Británii nevolitelná, kdyby zrušila thatcherismus, ideologii, kterou "osmdesátá léta vytvořila naprosto správně". Thatcherová byla první VIP, která byla pozvána do Downing Street - dávno předtím, než tam byl pozván kdokoliv z Labour party.

V premiérském úřadě byl Blair skutečným fundamentalistou. Obdivoval politiku Thatcherové v oblasti zákona a pořádku, odmítl zreformovat vězeňství. Provedl privatizaci daleko rozsáhlejším způsobem, než co Thatcherová kdy dopustila. Motorem byly jeho sympatie pro svět vysokého finančnictví a soukromého bohatství. Napodoboval válkychtivost Thatcherové v zahraniční politice, strašně rád dával najevo, že je "pevný".

Levice odmítla připustit, co Blair udělal Labouristické straně. Labouristická strana přijala thatcherismus se vším všudy, pod podmínkou, že se o tom nebude mluvit.

Skoro nic z toho v Blairových memoárech není, i když občas v nich Blair chválí Thatcherovou, za její "charakter, vůdcovství a inteligenci", že zlikvidovala odbory.

Blair sice r. 1997, když přišel k moci, konstatoval, že veřejný sektor v Británii zůstává socialistický, ale nic s tím neudělal. On i Gordon Brown nacpali do kapes státních zaměstnanců obrovské množství peněz, avšak kvalita britských škol, nemocnic a sociálních služeb zůstává stále šokující.

Před tím, než se stal premiérem, Blair dokázal zničit Labouristickou stranu. V premiérské funkci však už nedokázal vůbec nic. Proto Blair, jeden z nejinteligentnějších politiků od druhé světové války, může jen vydat dlouhý výkřik bezmocnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.9. 2010