Svět čelí globálnímu oteplení o 3,5°C

1. 9. 2010

Během nadcházejícího století dojde k oteplení světa o 3,5°C, i pokud budou splněny přísliby, uzavřené loni na klimatické konferenci v Kodani. Vyplývá to ze série vědeckých analýz.

Dvě analýzy dohody z Kodani, které provedl dr. Sivan Karta ze Stockholmského ekologického institutu a server Climate Action Tracker dokazují, že po snížení emisí uhlíku podle Kodaně by se do roku 2100 stejně svět oteplil o 3,5° C. Takové oteplení by mělo katastrofální dopady na zemědělství, na vodní zdroje, na přírodní ekosystémy a na zvýšení hladin moří po celém světě. Zřejmě by vznikly desítky milionů uprchlíků.

Výroční zpráva o stavu klimatu, kterou vydává britský Meteorologický úřad ve spolupráci s americkou National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), sledovala 10 různých faktorů oteplující se planety. Sedm z nich stoupá - jsou to údaje jako teplota vzduchu nad zemí a vlkhost vzduchu nad mořem. Tři klesají: mořský led v Arktidě, ledovce a sníh na jaře. Vědecké důkazy, že se svět otepluje, jsou nezpochybnitelné, uvedla NOAA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.9. 2010