Tiskový stratég Tonyho Blaira Alistair Campbell "jednal někdy jako šílenec se sekyrou"

1. 9. 2010

Tony Blair ve svých pamětech přiznává, že i jeho vztahy s jeho tiskovým stratégem, šéfem pro komunikace Alistairem Campbellem, byly složité.

Bývalý editor levicového lidového deníku Daily Mirror byl vždycky Blairovým výběrem pro funkci šéfa pro komunikace. Podle Blaira měl Campbell "opravdu velký koule" (=odvahu). Ale Campbell dokázal taky dělat katastrofální chyby.

Vztah mezi Blairem a Campbellem se téměř úplně rozložil v důsledku ostré kontroverze r. 2003 ohledně reportéra BBC Andrewa Gilligana a jeho obvinění, že Blairova vláda zdramatizovala svou analýzu o Iráku a o tom, že Saddám Husajn údajně vlastní zbraně hromadného ničení. "Necitlivě a pošetile jsem si neuvědomil, v jak velkém stresu se nachází Alistair Campbell," píše Blair. Uvádí, že Campbell se někdy choval "jako šílenec se sekyrou".

Campbell vybuchl v den vydání Huttonovy zprávy o Iráku. Blair se snažil zajistit, aby nebyl vyvíjen tlak ani na šéfa BBC Grega Dyka ani na předsedu správní rady BBBC Gavyna Daviese, aby rezignovali. Blair přiměl Campbella, aby vyškrtl požadavek ve svém komuniké po vydání Huttonovy zprávy, že "šéfové BBC musejí rezignovat". Campbell si to tak ale proti Blairově vůli vepsal zase zpátky, šéfové BBC rezignovali a nadlouho tak byly poškozeny vztahy Downing Street s BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.9. 2010