Blair: Věděl jsem, že Gordon Brown bude katastrofou

1. 9. 2010

Tony Blair píše ve svých memoárech, které vycházejí dnes, že dospěl k názoru, že Gordon Brown bude jako britský premiér katastrofou a že labouristé volby r. 2010 nevyhrají. Blair usoudil, že Gordon Brown má "minimum emocionální inteligence" a že fatálním způsobem opustil ideologii "New Labour".

Blairovy memoáry obsahují vášnivou obhajobu války v Iráku a reformních plánů sociálních a veřejných služeb Labouristické strany, které podle Blaira Gordon Brown opustil.

Blair se v knize projevuje jako konzervativec, když otevřeně argumentuje, že podle jeho názoru voliči po finanční krizi nechtějí, aby se stát znovu stal hlavním nositele hospodářské moci. Blair tvrdí, že voliči odmítnou stranu, která nebude schopna odstranit britský státní deficit.

Blair varuje, že pokud Labouristická strana bude útočit na vládní politiku jen tak, že bude kritizovat "konzervativní snižovatele státního rozpočtu" a "liberálnědemokratické kolaboranty s konzervativci", voliče to neosloví.

Blair v knize také arugmentuje, že bylo chybou schválit Zákon o svobodném přístupu k informacím, protože to "není praktické" pro dobrou vládu.

Píše o své úzkosti, že nebyl schopen předpovědět noční můru, která vznikla v Iráku po svržení Saddáma Husajna. Zdůrazňuje, že se rozhodl věnovat "velkou část zbytku mého života" úsilí o dosažení míru na Blízkém východě a o smíření mezi vírami v muslimském světě.

Bývalý britské premiér také silně hájí válku v Afghánistánu a zdůrazňuje, že by "nedovolil riziko", aby Írán získal jaderné zbraně.

Varuje Labouristickou stranu, aby si nemyslela, že s finanční krizí se "navrátila moc státu". "Chybou bylo přijmout balík opatření, v němž došlo ke sloučení deficitních výdajů, silné regulace, banky se identifikovaly jako zločinci a rehabilitovala se vláda. Veřejnost rozumí, že je velký rozdíl mezi státem, který je nucen stabilizovat trhy, a vládou, která přejímá znovu řízení celé ekonomiky."

Podle Blaira hrozí Labouristické straně posun doleva, a pokud se to stane, prohraje volby r. 2015 ještě výrazněji než v roce 2010.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.9. 2010