O historickém smyslu českého nesmyslu

31. 8. 2010 / Karel Dolejší

Ale povedzte mi, prečo má súdruh Žižka v ruke hen takú onú vyrezávanú halúzku? Veď to nebol voľaký kapelmajster alebo farár. Dajte mu do ruky aspoň ľahký guľomet! Výzvu majora Terazkyho k inovaci Vločkova obrazu Jana Žižky si možná vybavil kdekterý čtenář zprávy o tom, že v Ústí nad Orlicí nechal starosta Pešek kvůli Klausově návštěvě přemalovat rudý prapor mozaiky starého kulturáku namodro. Logika je věru táž: Přesvědčivosti propagandy má pokaždé napomoci ahistorické "vylepšení". Jen v jednom případě byl výsledkem bratr Žižka se sovětským kulometem, zatímco ve druhém nevěřícně zíráme na čerstvý skvost kapitalistického realismu oslavující radostné budování společnosti rozpočtové odpovědnosti pod praporem modré, nikoliv zelené planety - skvost, před jakým není hanba vyfotografovat ani samotného prezidenta.

Město Ústí nad Orlicí evidentně příliš nevzkvétá, jestliže ani za dvacet let bez dotace nedokázalo rekonstruovat reálsocialistický kulturák s mozaikou velmi, velmi vzdáleně připomínající staré byzantské vzory. O to krásnější a dojemnější je ovšem snaha pana starosty vyretušovat starý obrázek tak, aby jej bylo možno využít k ilustraci toho nejsoučasnějšího radostného rozkvětu. Určité nedostatky ovšem zůstaly - starostou osobně namíchaný email se poněkud loupe a zobrazená žena se drží za srdce levou, nikoliv pravou rukou - ale jak znalci žen vědí, právě v takových drobných nedokonalostech nakonec spočívá ten skutečný neodolatelný půvab...

Mozaika autorské dvojice Zeman - Pešek na fasádě okresního kulturáku symbolicky vypovídá o celé současné české společnosti mnohem více, než je vedení města Ústí nad Orlicí milé. Jde o společnost, která jednoduše přepólovává starou normalizační mytologii a s tímto výsledkem je nadmíru spokojena. Místo nekonečného vděku sovětským osvoboditelům jsme teď povinni bez odmluv se podrobovat požadavkům osvoboditelů amerických; z někdejších zločinců se stali státem oslavovaní hrdinové, a vice versa. Chudí, kteří bývali velebeni, jsou označeni za nepřátele společnosti. Jinak ale netřeba lámat věci přes koleno. Fráze o "životě v pravdě" jsou dávno zapomenuty a jejich místo zaujala chatrně inovovaná lež.

Vždyť je to tak jednoduché, milý Watsone. Stačí jenom vyměnit prapor.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010