Británie a Francie v rámci úspor uvažují o sdílení letadlových lodí

31. 8. 2010

V rámci úspor obranných výdajů uvažují Británie a Francie o tom, že by dobudoucna sdílely své letadlové lodě. Obě země jsou jedinými evropskými mocnostmi, které v současnosti disponují tak nákladným a náročným zbraňovým systémem, jako je moderní letadlová loď.

Zprávu o plánech na úzkou spolupráci válečných námořnictev na obou stranách Lamanšského průlivu přinesl britský deník The Times. Případná dohoda by mohla zahrnovat zvláštní protokoly pamatující na situace, kdy se zájmy obou zemí odlišují, jako v případě Falklandských ostrovů (Malvinas).

Britské ministerstvo obrany oficiálně označilo zprávu Timesů za "spekulaci". Anonymní zdroj tamtéž však sdělil, že během páteční návštěvy ministra Liama Foxe v Paříži bude britský představitel s francouzským prezidentem jednat o spolupráci různého druhu, a nelze vyloučit ani téma sdílení letadlových lodí. Timesy tvrdí, že k oficiálnímu zveřejnění informace by mělo dojít na summitu premiéra Camerona a prezidenta Sarkozyho v listopadu.

Podle návrhu by britské a francouzské letadlové lodě při obraně zájmů obou zemí spolupracovaly tak, aby jedna ze tří lodí, tj. jedné francouzské a dvou britských, byla vždy v pohotovosti na moři. Pokud by došlo k dohodě, Británie by mohla upustit od výstavby jedné z nových letadlových lodí pro Royal Navy, která má přijít daňové poplatníky na 5,2 miliardy liber.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010