Iráčané chtějí, aby americká vojska neodcházela

31. 8. 2010

Před šesti lety vedl šejk Mohammed Naji svůj kmen v Iráku do velké bitvy proti Američanům. Nyní z Iráku odcházejí a on by chtěl, aby raději zůstali.

"Bojoval jsem proti Američanům a považuju to za věc cti," zdůraznil.

"Ale teď chci, aby tu zůstali."

To je paradox města Fallujah, kde došlo za sedm let války v Iráku k nejtrpčím bojům. Obyvatelé Falluji pohlížejí na Američany s nenávistí, ale zároveň konstatují, že Američané jsou jedinou obranou před nepřáteli, jimiž jsou obklopeni: al Kajda, irácká vláda a íránští agenti.

Jinde v Iráku se lidé nemohou dočkat, až Američané odejdou, aby se mohli mezi sebou rozebrat bohatství. Iráčané vědí, že po odchodu Američanů se svět přestane zajímat o to, co se děje v Iráku, a zřejmě tam mezi znesvářenými stranami dojde k úporným bojům.

V městě Fallujah čelí obchodníci a policie každodenním bombovým atentátům v automobilech. Do města také proniká al Kajda.

Velkým hrdinou šejka Mohammeda byl Saddám Husajn, sunnita, za jehož vlády Fallujah prosperovala. Má fotografii, na níž mu Saddám Husajn podává ruku, a velmi si jí cení.

Teď ale stoupenci Saddáma Husajna přiznávají, že potřebují vojáky ze země, která ho svrhla. "Už se to tady začíná zhoršovat," říkají. "Až Američané odejdou, bude to ještě horší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 31.8. 2010