Názor bývalého policisty:

Lituji všechny bývalé kolegy, co zůstali u policie

27. 8. 2010

U nás je to tak, že se už dnes se máme lépe než zítra. Vždyť jste to tak říkal, předsedo!!! Známá věta z jednoho krásného pravdivého českého filmu, píše bývalý policista Miroslav Špatný.

Už Langerova reforma zbavila Policii ČR schopných lidí.

Policie ČR opět omezila svůj rozsah působnosti ze závažné ekonomické kriminality (především propojení mafie-státní orgány-politika) pouze na dohled nad pořádkem a vyšetřování lupičů a vrahů, zlodějů a dalších. Tedy konkrétních osob, bez napojení na mafiánsko-politicko-státní strávu.

Nyní zbaví pan John a jeho spolupracovníci ze strany VV policii ČR všech ostatních opravdu dobrých policistů a zbude tam "několik" policistů, kteří budou ještě více přetěžováni především administrativně.

Tvrzení policejního prezidenta ze včerejška: "na služebnách bude v noci stejně policistů" - policejnímu prezidentovi je jasné, že ti policisté tam opravdu v noci budou, ale budou chybět jinde. Nebude se správně vyšetřovat na všech úrovních, dohlížet nad pořádkem přes den.

Jediný policista má papírově podle zákona - např. odkaz na úkoly Policie ČR ZDE stíhat pracovat tak za 2-3 policisty.

Jsem bývalý policista na obvodním oddělení v krajském městě, vím jak to tam chodilo.

Takže jak vypadá práce jednoho hypotetického policisty v současné době? Nestíhá plnit to, co má, ne z důvodu že je lajdák línej (někteří třeba jsou), ale náš hypotetický policista ne. Takže se snaží, aby vše splnil, všechny povinnosti aspoň na papíře. Na víc nemá ve své pracovní době čas.

Tak chodí o svém volnu dodělávat práci, protože termíny odevzdání spisů před soud, odložení případů atd. vyprší zítra a on má nařízeno od svého velitele sedět venku v autě a hlídat na ulici a sepisovat nápad trestné činnosti (například) a nestihne soudní spisy dodělat. A když ministr určil STOP stav?

Počet policistů bude klesat, policisté budou přetíženi ještě více. Práce policie bude ve většině případů jen naoko, protože ve skutečnosti nestíhají, ale musí splnit dle zákona určité úkony.

Lituji všechny ty bývalé kolegy, co zůstali u policie, protože jestliže nový ministr vnitra, si myslí že plat policie může být snížen, je něco velmi špatně. Chce zlikvidovat schopnost policie účinně jednat a vyšetřovat.

Navrhl bych, aby bylo zakázáno, aby každý nový ministr dělal novou koncepci školství, zdravotnictví, policie. Takhle někdo přijde na max. 4 roky a zničí tolik vykonané práce a investovaných peněz do lidských a finančních zdrojů, že by to bylo za komunistů toto jednání na ohodnocení snad - vlastizrada.

Myslel jsem že p. John ví co znamená práce policie. Bohužel to neví. Měl by, jak říkám, být jeden týden za zadkem jednoho policisty a vidět, co všechno musí dělat a řešit. Ať vidí že tato práce je nezáviděníhodná a finančně podhodnocená. Vůbec neví, jaká je práce policistů jak v uniformě, tak v ostatních složkách.

Ať někdo vnese rozum do těch hlav tam nahoře, neboť se mi zdá, že nepoužívají rozum svůj, ale rozum určitých lobistických skupin prosazujících své zájmy a stát a my občané trpíme. A stále snášíme ty neschopné nebo zkorumpované politiky tam nahoře, ale jak dlouho?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010