Britské vládní škrty ohrozí vědecký výzkum

27. 8. 2010

Plánované 25 procentní škrty v rozpočtu na vědecký výzkum budou zřejmě znamenat, že se Británie přestane podílet na výzkumu ve velkém hadronovém urychlovači v CERNU.

John Womersley, ředitel vědeckých programmu v Radě pro infrastruktury vědy a techniky (Science and Technology Facilities Council, STFC) varoval, že pětadvacetiprocentní škrty v rozpočtu na vědecký výzkum by znamenaly, že by britští vědci museli zlikvidovat čelné vědecké a technické instituce. Ohroženy by byly částicové urychlovače v Diamond Light Source, které stojí 383 milionů liber a které byly uvedeny v provoz v Oxfordshiru teprve před třemi lety, i neutronový zdroj Isis, který je financován částkou 145 milionů liber.

Činitelé ze STFC se obávají, že škrty ohrozí britskou účast na projektu CERN, totiž na velkém hadronovém urychlovači v Ženevě.

Pokud by byly realizovány škrty v rozsahu 1 miliardy liber v rozpočtu na vědecký výzkum, který má v současnosti k dispozici 3,5 miliard liber, znamenalo by to ztrátu podstatného počtu postgraduálních a postdoktorských vědců. Vznikla by tak "ztracená generace" vědců a inženýrů a ekonomika by přišla o inovace.

Podle profesora částicové fyziky Briana Coxe z univerzity v Manchesteru by to byl vandalismus, který by ohrozil schopnost Británie podílet se na budoucích globálních vědeckých projektech. Nemluvě o tom, že by bylo obrovským plýtváním peněz daňových poplatníků nejprve za velké peníze vědecké instituce postavit a vybavit přístroji a pak je zrušit.

Pokud by Británie odstoupila od projektu CERN, musela by zaplatit obrovské pokuty.

"Konkurenti Velké Británie, jako Německo a USA, v současnosti dál investují do vědeckého výzkumu, protože si uvědomují, že to stimuluje hospodářský růst a oživí to ekonomiku. Je zjevné, že pokud Británie začne vědecký výzkum škrtat, vědci odejdou jinam. To jen prohloubí finanční deficit. V recesi je nutno investovat do vědeckého výzkumu, nikoliv ho škrtat," zdůraznil Imran Khan, šéf organizace Kampaň za vědu a strojírenství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010