Jaký Kraken zachvátil ČSSD?

26. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Jestli se ČSSD nebude chtít rozpustit rychlostí instantního kafíčka, bude muset najít způsob jak eliminovat osobnostní animozity svých představitelů. Zatím s hrůzou pozorujeme stále se prohlubující konflikty mezi Haškem, Urbanem a Rathem. Včerejší setkání hejtmanů s premiérem a vládou bylo víc než jen třešničkou na pomyslném dortu, který s košem regionálních pochoutek přinesl ministrům Michal Hašek.

Hašek a Rath. Každý samostatně představuje potřebnou lidskou zkušenost ve veřejném životě. Oba jsou v opoziční straně přínosem, pokud se jejich aktivity nesoustředí na své kolegy. Potvrdil to včera, bohužel, na tiskové konferenci šéf hejtmanů. Když mu premiér předal slovo, pustil se ihned do Davida Ratha. Ten demonstroval svůj vztah k vládě ignorováním společného oběda, Hašek, naopak, přispěchal s dárkovým košem ministrům.

Opravdu nevím, zda v koši předávaném premiérovi byly jen regionální pochoutky, ale šéf ODS by zajisté nepohrdl pochutinami z exotičtějších míst zeměkoule: kraby, krevetami a ústřicemi, které jsou pod vládní kuratelou Krakena.

Předpokládám, že dárkový koš obsahoval především komodity zasílané z krajů jednotlivým resortním ministrantům. Pro ministra školství to budou alba středoškoláků. Na fotografiích, z radostných večírků, jasně vyjadřují podporu nově zaváděným státním maturitám, kterou podle zveřejněných informací nesloží každý pátý.

Ministr zdravotnictví zajisté našel v koši promáčené kapesníčky zdravotnického personálu po oznámení, že "dobře už bylo". Následovat už budou jen slzy těch, kteří ve zdravotnických zařízeních se budou muset domlouvat ukrajinsky, rumunsky a příp. vietnamsky, až se dovíme, kolik našich kvalitních zdravotníků je už za kopečky.

Ministr vnitra je známý labužník. Určitě našel v koši celý pytlík pendreků a mohl si tak vzpomenout na dětství, mládí a junáctví, kdy ignoroval třetí odboj, podporoval zrůdný komunistický režim svojí dobrou studijní morálkou a posléze pak aktivně ukazoval odbojářům cestu z výšin mládežnického týdeníku.

Ministr Saša Vonda našel v koši DVD s "MASH", a tudíž s "radarem", což byl intelektuální dárek našich důstojníků, kvůli platům očekávajících degradaci do poddůstojnických funkcí.

Ministr dopravy Bárta z neznámých důvodů nenašel v koši nic, co by se vztahovalo k dopravním stavbám. Tak mu alespoň Radek John zatlačil slzu zklamání tím, že mu podstrčil seznam ambasád, které už jeho ministerstvo nebude ochraňovat za peníze daňových poplatníků.

Ministrovi zemědělství přinesl jeho stínový kolega Hašek lahev bordského, italský sýr Amore Toast a štangli uheráku. Přijel přece z pohostinné Moravy.

Jiří Pospíšil se zapomněl, nepospíšil si, a tak mu zůstal v prázdném koši jen v oranžové strupovité odborářské kůži svázaný zákoník práce. Byl natolik překvapen srdečností opozičního hejtmana, že okamžitě předal cenný exemplář ministrovi práce a sociálních věcí.

Kníže dobu přebírání danajských darů prospal. Stejně jako to činí už dlouho Česká strana sociálně demokratická.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.8. 2010