V ČR bych nedůvěřoval NIKOMU, kdo nabídne osamělé důchodkyni peníze za byt

26. 8. 2010 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba připsal k článku "Legální podvod?" glosu, v níž vysvětluje, že nabídka soukromého podnikatele, že osamělé důchodkyni bude vyplácet důchod, pokud mu odevzdá do vlastnictví její byt, je vlastně nesmírně výhodná.

V principu je to samozřejmě dobrý nápad, který, jak jsem už napsal, praktikují v západních zemích stavební spořitelny běžně, je to princip tzv. "uvolňování kapitálu" (releasing equity) z nemovitosti, kterou plně vlastní osoba, která v nemovitosti žije.

Problémem takovéhoto projektu v České republice, zejména pokud ho nabízí soukromá osoba! je absence jakékoliv regulace a praktická soudní nevymahatelnost. Divím se Štěpánovi Kotrbovi a jeho bohorovnosti. Skutečně, až mu bude pětasedmdesát, svěří svůj byt jemu neznámému soukromému podnikateli a bude na něm záviset, že mu podnikatel skutečně bude platit pravidelné měsíční částky? Nikdy bych to neudělal.

Takový projekt může fungovat jen v zemi, kde platí právo a kde jsou smlouvy vymahatelné, a to i slabými členy společnosti. Osamělé starší ženy jsou v ČR naprosto nechráněné. Pokud někdo z nich z pošetilosti přistoupí na smlouvu s neznámým soukromým "podnikatelem", může se bez pomoci octnout na ulici. I Štěpán Kotrba ve své poznámce použil formulaci "nemusí jít o podvod".Když nemusí, tak to znamená, že zrovna v mém případě to podvod být může.

To, proboha, stačí? Nemůžeme-li si být stoprocentně jisti, je to přece úplně stejné, jako by to podvod už byl.

Se současnou českou vládou (ani předchozí vlády se příliš nestaraly o spravedlnost a vymahatelnost práva, o obranu slabých členů společnosti) není naděje, že by osoba, okradená takovýmto "projektem", kdy nalezla u úřadů zastání a získala náhradu škody. Proto bych se osobně v ČR nikdy takovéhoto "produktu" ani nedotkl.

Celá záležitost je učebnicovou ukázkou Fukuyamova argumentu z jeho knížky Trust (Důvěra) o tom, jak absence sociální důvěry v divoké společnosti ochromuje podnikání a zemi ekonomicky ochuzuje.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.8. 2010