Legální podvod, regulace a zpětná hypotéka

26. 8. 2010 / Miloš Kaláb

Všiml jsem si článku "Legální podvod?", na němž je zajímavé, že peníze nabízí osamělé důchodkyni soukromá osoba. Lidem, kteří bydlí ve vlastním (rodinném domku nebo družstevním bytě - kondominiu) se v severní Americe nabízí tzv. reverse mortgage, "zpětná hypotéka" ZDE - USA; ZDE - Canada), píše Miloš Kaláb.

Finanční instituce vyplácí starému majiteli nemovitosti sjednané Částky, a tak snižuje hodnotu jeho nemovitosti. Samozřejmě na tom vydělává - asi $15,000.

Vaše upozornění na možnost podvodu je ve Wikipedii zdůrazněno na konci článku (Criticism). Mně není z toho článku jasné, jak se přistupuje k majitelům, kteří žádnou hypotéku nemají, a jak k majitelům, kteří svou nemovitost dosud plně nevyplatili. Vzhledem k tomu, že 80% majitelů si přeje dožít "ve vlastním", by měl být reverse mortgage lepší než prodat "bydlení" (a platit poplatky) a koupit menší (a platit další poplatky - a daně) nebo si najmout malý byt (a vystavit se změnám nájemného). Toto řešení by mělo také být vhodné pro lidi, kteří nemají komu svou nemovitost odkázat (nebo ji nechtějí odkázat ani dobročinné organizaci) a raději spotřebují peníze vložené do ní ještě během svého života.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.8. 2010