Spor o jádro rozděluje německou ekonomiku

24. 8. 2010

V Severním moři byly před několika měsíci spuštěny první německé námořní větrné farmy ze sítě Alpha Ventus. Někteří němečtí výrobci z toho však nemají radost. V těchto dnech čtyři silné skupiny podporující jádro a sdružené v rámci "Asociace energetické budoucnosti" zřídily vlastní webovou stránku. Ve zveřejněné výzvě požadují zachování jaderných elektráren, výhodnější ekologické daně a odstranění daně z pohonných hmot. Řada významných hospodářských subjektů se však staví proti této výzvě.

Manfred Wittenstein, prezident Asociace německých výrobců strojů a zařízení (Verband der deutschen Maschinen- und Anlagenbauer, VDMA), zastupuje jednu z organizací, které mají zájem na vyřazení jaderných elektráren - a energetická divize firmy plánuje kroky v příslušném směru. Podle Wittensteina zachování jaderných elektráren není v zájmu německé ekonomiky. VDMA zastupuje vlivné německé strojírenství, které zemi proslavilo ve světě.

Podobně kritický názor na jádro má i Wilhelm Scheer, prezident Asociace informačních technologií Bitkom, která výzvu sice respektuje, ale doporučuje zaměřit se především na energetické úspory. A PR kampaň jako politizaci debaty odmítl i šéf jedné z nejvýznamnějších technologických firem v Evropě, ředitel Siemensu Peter Löscher.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010