Neúroda v Rusku možná převyšuje oficiální odhady

24. 8. 2010

Rozsah letošní neúrody v Rusku (v důsledku mimořádných veder a sucha) možná překračuje oficiální vládní odhady. Významný agroholding včera zveřejnil údaje o ztrátě až 90% úrody v evropském Rusku a vážných ztrátách na východě. Začíná vznikat nákupní horečka a rostou ceny chleba. I když úřady tvrdí, že není třeba obilí dovážet, vláda už jedná s Kazachstánem o nákupu statisíců tun.

Podle nezávislých expertů je již tvrzení, že se Rusko letos obejde bez dovozu obilí, neudržitelné. Kromě toho nelze počítat s exportem obilí ani v příštích dvou sezónách. Z obchodů v Moskvě mouka již buď zmizela, nebo zdražila minimálně o 60%.

Podle ministryně ekonomického rozvoje Elvíry Nabjuliny je růst cen mouky zapříčiněn pouze dočasným nedostatkem komodity na trhu; ten by podle jí podřízeného ředitele oddělení rozvoje konkurence Alexandra Piroženka neměl trvat déle než měsíc - poté bude údajně k dispozici úroda z Altajského kraje.

Nezávislí experti jsou však přesvědčeni, že aktuální nedostatek není přechodný a dá se očekávat další růst cen v řádech desítek procent. K 23. srpnu Rusko sklidilo 40,7 milionů tun obilí brutto (tj. před sušením a čištěním). To je o 17,8 milionů méně než vloni touto dobou. Průměrný výnos klesl z 26,7 metrického centu na hektar na pouhých 20,7.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010