Čína uvažuje o zrušení trestu smrti za nenásilné hospodářské zločiny

24. 8. 2010

Čínští legislativci v pondělí oznámili, že Čína uvažuje o zrušení trestu smrti za nenásilné hospodářské zločiny, včetně pašování zvířat, vyhýbání se daním a padělání.

Znamenalo by to, že počet trestných činů, za něž se v Číně trestá smrtí, by poklesl o pětinu, z 68 na 55.

Čínští právní odborníci si stěžují, že je popravováno mnoho lidí za triviální trestné činy a že jsou často odsuzováni nespravedlivě.

Reformy posledních let také přesvědčily úřady, že všechny tresty smrti musí schválit Nejvyšší soud a že v případě trestů smrti je nepřípustné mučení.

Amnesty International odhaduje, že Čína ročně popravuje tisíce lidí, více, než celý ostatní svět a často usmrcuje vězně jen navzdory oponentům komunistické strany.

Trest smrti má být zrušen mj. i za pašování zlata, stříbra, kulturních památek či vzácných zvířat, za padělání faktur, vykrádání historických památek a podvodné finančnické akce.

Čínští právníci poukazují na to, že se v posledních letech za tyto trestné činy už neuvaluje trest smrti a změna zákona jen odráží právní skutečnost.

Smrtí se nadále budou trestat "pokusy" rozštěpit čínský stát", "prozrazování státního tajemství" a "podvracení státu" - všechny tyto trestné činy jsou v čínském trestním zákoníku definovány jen velmi mlhavě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010