BRITÁNIE:

Zbrojovka BAE Systems dvaapadesátkrát hostila vedoucí pracovníky z ministerstva obrany

23. 8. 2010

Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že BAE systems hostila činitelé ministerstva obrany pětkrát častěji než konkurenční zbrojovky

Těsné styky mezi nejvýznamnějšími činiteli britského ministerstva obrany a firmou BAE Systems, největší britskou zbrojovkou, vyšly najevo, když z dokumentů vyplynula, jak často hostila zbrojovka BAE Systems vysoké činitele z ministerstva a nejvyšší vojenské důstojníky.

Firma BAE Systems hostila po drahých restauracích vojáky a činitele ministerstva obrany za poslední tři roky dvaapadesátkrát. Dokumenty byly zveřejněny v rámci žádosti podle Zákona o přístupu k informacím.

Vztah mezi britským ministerstvem obrany a zbrojovkou BAE Systems je často kritizován jako příliš blízký. Bylo zjištěno, že ministerstvo obrany poskytlo pracovníkům zbrojovky BAE Systems bezpečnostní karty, takže mohli chodit na vedení ministerstva, kdykoliv se jim zachce.

Britské ministerstvo obrany tajně lobbovalo Úřad pro vyšetřování vážných podvodů, aby nevyšetřoval, že firma BAE Systems rozdávala v zahraničí (v Saúdské Arábii a v České republice) politikům a činitelů ve snaze získat kontrakty obrovské úplatky, Firma BAE Systems bude v této věci postavena před soud na podzim.

Mluvčí ministerstva obrany konstatoval: "Je životně důležité, aby ministerstvo obrany udržovalo těsné styky s vojenským průmyslem, abycho měli co nejlepší vybavení pro naši armádu."

V předpisech britské státní služby se praví: "Státní úředníci nesmějí přijímat dary ani nemějí být hoštěni, ani nesmějí přijímat žádné další benefity, které by mohly být zkompromitovat jejich osobní úsudek či integritu."

BAE Systems už soulasila, že zaplatí za rozdávání úplatků v Saúdské Arábii a v České republice v USA pokutu ve výši 400 milionů dolarů.

V roce 2006 vyvolal tehdejší britský premiér Tony Blair mezinárodní skandál, když zastavil vyšetřování britského Úřadu pro vyšetřování závažných podvodů ve věci úplatků pro Saúdskou Arábii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 23.8. 2010