Francie deportovala rumunské Romy

20. 8. 2010

Asi 70 rumunských Romů deportovala Francie letecky zpět do Rumunska v rámci kontroverzní politiky, kterou podpořil francouzský prezident Sarkozy.

Francouzská vláda tvrdí, že tím praktikuje "slušnou a humánní politiku", protože deportacemi řeší problém nelidských životních podmínek Romů.

Avšak organizace pro lidská práva varují, že jsou Romové démonizováni, a Rumunsko varovalo Francii před "xenofobními reakcemi"

Dva lety z Lyonu a z Paříže měly odvézt do Rumunska 93 Romů, ale jen 70 se jich dostavilo k odletu.

Další Romové mají být deportováni v budoucnu poté, co Sarkozy nechal uzavřít jejich tábory ve Francii.

Rom jménem Gabriel sdělil tiskové kanceláři AFP, že život ve Francii byl velmi tvrdý, ale že nevylučuje, že se tam vrátí, protože v Rumunsku není práce.

Podle francouzského zákona musejí mít Rumuni ve Francii pracovní povolení, chtějí-li tam zůstat déle než tři měsíce. Romové si stěžují, že je pracovní povolení nesmírně obtížné dostat, a tak jsou často nuceni přežívat ve Francii ilegálně.

Francie plánuje uzavřít asi 300 romských táborů ve zemi. Minulý týden kritizoval Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace tón politické debaty ve Francii o rasových otázkách a varoval, že tam dochází k silnému posílení rasismu a xenofobie.

Francie loni vyhostila asi 10 000 Romů a jiné evropské země, včetně Německa, Itálie, Dánska a Švédska, učinily totéž.

Někteří Romové ve Francii jsou členy dávno zavedených kočovných komunit a jsou francouzské národnosti. Kromě toho je nyní ve Francii dalších asi 12 000 Romů ze středovýchodní Evropy.

Sarkozyho političtí odpůrci ho obvinili, že si deportací Romů dělá popularitu a odvádí pozornost od skutečných problémů své vlády, jimiž je korupce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.8. 2010